Обичаме да пътуваме - споделени впечатления


Newmarket- съхранена история (Българи в Канада)
Newmarket- съхранена история

Автор: МаГИ
Категория: Канада


За идеята - библиотека в парка - съм чувала и чела, но в Newmarket видях за първи път как е реализирана. Красива будка, с две подвижни крила, които се отварят/затварят и с рафтове за книги. Място за четене и анонимна размяна - без библиотечни формалности. Отваря я някой сутрин, а вечер и при лошо време я затваря.

Библиотека в парка
Библиотека в парка
Поглед към стария град
Поглед към стария град
Newmarket (Нови пазар) e типичен канадски град. Приятно впечатлява с устройството си, реда, бита и красотата. Средно-голям - с 80хил жители, на север от Торонто. С градски автобус от Торонто, срещу билет от $5, от последната спирка на метрото (Finch) - се стига за 1 час и 15 мин.
Определено, градчето не е провинция. За това допринася близостта му до метрополиса Торонто, връзката му с големия град чрез удобен обществен транспорт и достъп до повече работни места, които предоставя близкия индустриален, административен и културен център.

Newmarket - цветя на тротоара
Newmarket - цветя на тротоара
Цветя по лампите
Цветя по лампите

В същото време, в старата, историческа част на града, цари спокойна, провинциална атмосфера. Движението е около търговската улица, пощата, старото кметството и две църкви. Чисто, подредено и с много присъствие на природа. Зеленина и цветя, паркове и водни площи ограждат центъра.
Това, което прави впечатление през месец август, както в Newmarket, така и във всички канадски градове, са цветните украси. Много са красиви и впечатляващи, достигнали са апогея на растеж и цъвтеж. Стоят на тротоарите, ограждат пейки и заведения, висят по уличните лампи. Около тях минават много хора, паркират коли, но няма накъсани, смачкани, стъпкани. Особено красиви са бегониите, комбинирани с разноцветни фунийки за разнообразие, текстура и форма.

Шадраван, плаж и басейн
Шадраван, плаж и басейн
Моста
Моста
И в Newmarket има градски шадраван, който през зимата се превръща в ледена парзалка. През горещите летни дни, служи за игра, плаж и разхлада на децата. Заобикаля го красиво подреден парк, който продължава с алея за разходка около реката. През мост и шпалир от цветя разположени по перилата му. С изглед към изкуствен гейзер, който радва минувачите и посетителите на близкия кафе-ресторант.

Реката
Реката
Фонтан сред реката
Фонтан сред реката
Минавайки по улиците на жилищните квартали в стария град, впечатляват еднотипни табелки по много от фасадите на къщите. Вървим и четем: John Howard - Mechanic - 1883; Peter Pearson - Farmer - c1855; Phoebe Jane Mintern - Married Woman - 1893; Mary Wilkin - Widow - c1875; Gorham-Phoenix - Woolen Mills - 1811 to 1907; Patrick Howard - Carpenter - c1865; May Fee - School Teacher - 1907 и т.н.

Табелки на исторически къщи
Табелки на исторически къщи
Стара къща -  регистрирана
Стара къща - регистрирана
Указва се, че това са надписи на регистрирани къщи, обявени за историческо наследство. Дават информация за хората, създали сградите и годината на построяване. (Градът възниква в началото на 1800г от американски преселници.) Регистърът е официално поддържан от общината според закона за запазване на наследството (Heritage Registry). И не само това, по централната улица, вградени в настилката на тротоара, срещнахме на няколко места, паметни плочи. Надписите разказват, кой е направил къщата, в коя година, какво е било нейното предназначение и как се е развило после начинанието. Накратко - историята на града. Непренудено и в същото време забележително. Някои от тези къщи са малки и дървени - с нищо особени, но запазени и поддържани, служещи за живеене или бизнес до ден-днешен и разказващи за хората основали града - живели преди два века.

Главната улица на Newmarket
Главната улица на Newmarket
Старата част - главната улица
Старата част - главната улица
Не личат да са изоставени, извандалени, обирани, палени ... Стоят спретнати в предната част на неоградените си дворове, служат по предназначение и разказват на поколенията за историята и бита на предшествениците. Може и да има недоволни наследници, собственици или предприемачи, които биха могли да разрушат къщурките и да построят модерни, големи сгради на тези скъпи и предпочитани парцели. Но ако това не е разрешено - не може. Примиряваш се, продаваш и отиваш на друго място да строиш, живееш или работиш. Така е в Канада - законът се спазва. Историческото наследство е въпрос на обществено обсъждане, а не на криминални палежи и "само"разрушения. Историята трябва да се пази. А запазеното е нашето уважение и благодарност към предишните поколения.
(Newmarket, 25 авг 2016)Цветя в града ...

Град сред цветя ...Preview Large Images

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement