Обичаме да пътуваме - споделени впечатления


За автора:


Анна Цветкова е професионален литератор, редактор и преводач. Обожава пътешествията и градинарството. Автор е на книгите: Пътувай с мен, Сърце от камък и Контрасти. Книгите могат да се закупят на личния емейл на Ани - annatzvetkova39@gmail.com, в църквата Св.Иван Рилски - Монреал и книжарница Хеликон - София. Книгите й са изпълнени с лични оценки, живи, динамични, подобни на планински бързей. Наситени са с фактология и хумор. Четат се на един дъх.


Travel Together - Езикът на Сервантес
Езикът на Сервантес

Автор: Анна Цветкова (Montreal, Canada)
Категория: Испания - Севиля


Дон Кихот и Санчо Панса на площад «Испания» в Мадрид
Дон Кихот и Санчо Панса
на площад «Испания» в Мадрид
Познавам хора, които обичат самотата. Не съм от тях. Умирам по-малко всеки ден прекаран в самота. Непрекъснато търся ангажименти, които да ме мотивират да живея. Когато останах сама, потърсих спасение в едно училище. Четири години учих английски. До тук –добре, рекох си. Говоря френски, английски, руски и разбира се родния си език. А сега на къде? Чакай, помисли, кой език ми липсва за да слушам речите в ООН без превод? Испанският! Езикът на Сервантес, езикът на Латинска Америка! Вторият език по говоримост в света (изключвам китайския). И така започна моята испанска одисея, която освен богатствата на още един език, ми донесе и много удоволствия.

Намерих в Интернета един сайт Notes in Spanish. Чудесно попадение. Преподавател от Оксфорд отива в Испания да преподава английски и се оженва за испанка. Правят съвместно този безплатен сайт и имам удоволствието да слушам великолепен английски и същевременно да уча мадридски испански. Купих си и съответните граматики. Да, ама не – казваше навремето един известен български журналист. За няколко месеца много научих, ама да проговоря ми беше трудно. Така не става – рекох си. Трябва ми потопяване в езика – inmercion en la idioma. Речено сторено. И така – на път за Андалусия, град Севиля, две седмици в Институт Фернандо. Сутрин 4 часа лекции, следобед 4 часа обикаляне по исторически и културни паметници с преподавател по история на изкуствата. Всичко на испански. Щеш не щеш, проговаряш. Е, в началото с грешки, със запъвания, но се оправяш.

Преди много години заедно с мъжа ми и синовете четири пъти прекосявахме цяла Испания на път от Мароко за България. Спомените ми са ярки, но им липсва нещо – пътувайки гледаш бързешката. Пътуваш с кола, тук погледнеш, там се поспреш, преспиваш на къмпинг или крайпътен мотел, отбиеш се да купиш коняк Veterano Osborne, хапнеш на бързо една паела и гониш отново пътя. Че си видял Испания, видял си я. Погледът ти е пробягал по хълмовете, където фриз от мелници и рекламни бикове се борят с вятъра. Спирал си на площад Майка Испания и си се усмихвал на Дон Кихот и Санчо Панса. Посетил си долината на мъртвите (La vale de los caidos) и прословутия кръст на планината над гроба на Франко, разгледал си Мадрид и си пробягал край картините на Гойя в музея Prado. Да, видял си Испания, но не си я почувствал, защото времето те гони, бързай, бързай, животът е кратък, времето ти е отмерено, път те чака.

Катедралата в Севиля
Катедралата в Севиля
Този път имах две седмици само за Андалусия, изпитах удоволствието да я почувствам, да усетя пулса й в кръвта си. Гореща, омайваща, неповторима. Живеех на квартира в испанско семейство. От Севиля пътувах до Малага, Кадис, Кордоба. Бях в сърцето на Андалусия и ми беше трудно да повярвам, че толкова красота може да бъде сътворена и запазена през вековете. Уникалната испано-мавританска архитектура е създала шедьоври, които смайват с великолепието си. Почти осем века (711-1492) Андалусия е под арабско влияние, което й оставя в наследство приказни дворци, минарета, крепости и градини. Много от ислямските джамии са превърнати в християнски катедрали, грандиозни в размерите си, пищни в украсата си, богато наситени с орнаменти от двете култури. Катедралата в Севиля, една от най-големите в света, строена като джамия през дванадесетия век, претърпяла разрушения и реконструкции в стил готик и завършена в стил ренесанс, е един от най-красивите религиозни обекти в страната. Особена изящност й придава кулата, наречена Жиралда, висока 90 м., на върха на която стои една бронзова фигурка Жиралдийо, символизираща вярата и която става емблема на Севиля.

Монумента на Христофор Колумб
Монумента на Христофор Колумб
Да разкажа за всичко, което ме плени в тази катедрала, просто нямам време. Векове са били нужни за да се създаде това творение на човешките възможности и да се разказва на кратко, просто е кощунство. Затова ще се спра само на гроба на Христофор Колумб, една величествена склуптурна композиция. Няколко хипотези разказват, че останките на Христофор Колумб са били разнасяни до Куба, Хаити, Доминиканската Република, докато най-сетне се установяват в Севиля и през 1902 година за тях се построява този великолепен монумент. Представители на четирите големи кралства на Испания по времето на Колумбовите пътешествия носят саркофага – Кастилия, Леон, Арагон и Невара.Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement