Mозайка

Нашенка (Българи в Канада)
Нашенка

Автор: Anna Tzvetkova - Montreal, Canada
Категория: Кратки случки от Монреал


Излизах от блока, в който живея. На тротоара стоеше висока мургава жена с дълга пола и якенце. Беше студено. Бързах. Подминавайки я, тя ме хвана за ръкава. Въпросително я погледнах. Явно щеше да проси нещо. Нямах никакво желание и възможност да бъда щедра. Дръпнах ръкава си. Тя бързо попита: Franch? Inglese ? Russo? Oт въпросите и произношението й разбрах, че едва ли говори някой от тези езици. Не знам какво ми хрумна. Вървейки бързо през рамо подхвърлих: Espanol.

Непознатата ме застигна и като разтвори шепи, заговори завалено: Oro, oro, vendere, vendere. В шепата си държеше голямо количество златни верижки или поне изглеждаха златни. Погледнах бегло. Казах й на испански, че не ме интересува и продължих с ускорена крачка. Тя не изоставаше: No caro, no caro. Без да я гледам, все така забързана, нямах време да мисля на испански и й казах троснато на български: Крадени вещи не купувам!

Усетих, че тя внезапно спря. После до ушите ми достигна злобен глас на чист български език: Дърта вещица!

Заковах се на място. Обърнах се. Тя вече търчеше надолу по улицата. Извиках: Спри да поговорим! Тя не се обърна. За съжаление не можех да я стигна. Така и не можах да разбера дали моята сънародничка живее в Монреал или гостува някому. Ако я срещнете, кажете й, че много искам да поговоря с нея. Размислих. Може наистина да има нужда от помощ.

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement