Природа - Град - Традиции

ТИКВЕНО ВРЕМЕ (Българи в Канада)
ТИКВЕНО ВРЕМЕ

Автор: MaGI
Категория: Канада - природа и климат


Тиквата е плодов зеленчук според Wikipedia
Тиквата е плодов зеленчук според
Wikipedia
Може и да се чудите, дали тиквата е плод или зеленчук, но Wikipedia е категорична - плодов зеленчук. Лесен за отглеждане и много полезен. Тиквите съдържат много плодова захар, витамин С и са с ниска калоричност – затова са идеални при диети. А в тиквените семки се съдържат важни за организма, незаменими аминокиселини.
Тиквите се използват за готвене, забавление, дори за спорт. Тиквен пай е традиционен десерт за Деня на Благодарността. Седмица-две преди него, пазари и супермаркети в Канада изобилстват със всякакви тиквени „чешити” – както за ядене – така и за украса.

Традиционна канадска украса за Деня на Благодарността
Традиционна канадска украса за Деня
на Благодарността
За празника Хелоуин, от издълбана тиква се правят светещи фигури. Съществува и спорт, свързан с отглеждането на гигантски тикви, за които има специални сертифицирани кантари, където плодът се премерва и записва. Рекордът на Канада е oт 2004г и принадлежи на Al Eaton от Richmond, Ontario, който е отгледал тиква тежаща 665 kg.
Изобщо, тиквите са на почит и уважение в Северна Америка. Не е като в България, където на горкия плодов зеленчук са му лепнали не до там благоприятна характеристика. Американските тикви обаче, не са така вкусни като българските. Нашите са сладки като мед и от тях стават несравними по вкус тиквени баници.

(Снимки от Канада - авторът)


Богата реколта от тикви в частна ябълкова ферма

Тиквите са в центъра на украсите за Деня на Благодарността

Тикви в Loblaws

Традиционна канадска украса - символ на плодородието

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement