Природа - Град - Традиции

Happy Halloween (Българи в Канада)
Happy Halloween

Автор: MaGI
Категория: Канада - традицииHalloween е един много древен празник, повлиян от много култури през хилядолетията. От келтския фестивал Самхейн (Samhain), през Помона ден (Pomona Day) на римляните, до деня на Вси Светии и на Мъртвите души.

Най-трайни са следите останали от келтския празник. Келтите са живяли на територията на днешна Великобритания и Северна Франция и са почитали особено много Бога на Слънцето. На 1 ноември, когато завършва сезона на слънцето и започва сезона на мрака и студа, келтите са празнували Нова година.

Празникът е съпровождан от фестивали с продължителност от 3 дни. Много от празнуващите се обличали в костюми от кожи и слагали маски на животни. Келтите още вярвали, че мъртвите души се връщат на земята през дните на празника и за да отпъдят духовете, се маскирали.

През първи век, когато римляните нахлуват във Великобритания, те донасят със себе си своите празници и обичаи. Един от тях е фестивалът Помона ден, по името на богинята на плодовете и техните градини. Той също се е празнувал около 1-ви ноември. След стотици години на Римско владичество, обичаите на фестивала Самхейн и римският Помона Ден се смесват и става един голям празник на есента.


Следващо влияние идва с разпространението на новата християнската религия в Европа и Великобритания. През 835 г., Римокатолическата църква прави 1 ноември църковен празник в чест на Всички Светии (All Hallows). Години по-късно, църквата прави и 2-ри ноември църковен празник - в чест на останалите (не свети) мъртви.

В течение на годините, тези 3 празника се смесват. И Halloween, който днес се празнува, и който е пренесен в Америка от ирландците, включва всички културни влияния през вековете: реколтата с нейните символи – ябълките и орехите от деня на Pomona; черни котки, магии и зли духове от Samhain фестивала; призраци, скелети и черепи от деня на Вси Светии и деня на душите. А ето как се е образувало името на празника: първо, All Hallow Even ; после се съкръщава на All Hallow's Eve; следващо съкръщение Hallowe'en и накрая – Halloween.


Несъмнен символ на този празник е издълбана и прорязана тиква, в която се поставя горяща свещ. Така приготвената тиква се поставя на прозорците за да пази къщата от злите духове.

В по-нови времена се появява и обичая trick-or-treat (почерпи за да не ти напакостя) и като отговор на посещенията по съседите се раздават различни лакомства. Вечерни партита и детски костюмирани тържества съпътстват Halloween.


Tрадицията повелява, всеки да бъде част от празника. И нали сме част от Канада - няма да се делим от мултикултурното общество я. За тези, които се готвят да вземат участие в Halloween да им пожелаем приятно прекарване, забавлявайте се истински.

И за всички останали – здраве и късмет, "злите духове" да ни забравят завинаги.


Снимки - авторът/ Традиционна канадска украса за Halloween


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement