Природа - Град - Традиции

Предколедна Канада (Българи в Канада)
Предколедна Канада

Автор: MaGI
Категория: Канада - градска среда


Предколедните светлини на Канада. Много и блестящи, разноцветни и стилни, празнични и радващи, сияещи и примамващи, впечатляващи. Разсейват мрака и зимното неудобство. Приповдигат и подобряват настроението. Забавляват и отвличат от грижите. Внасят оптимизъм и надежди за по-добро.

Такава е Канада преди Коледа.
Коледна украса от махалата - Торонто/Канада
Коледна украса от махалата - Торонто
Два съседа с почти еднакъв стил украса
Два съседа с еднакъв стил украсаЕстествено, най-накичени са магазините. Повече светлини, по-голяма празничност, повече подаръци, повече покупки. Главният притегателен център са Коледните елхи, дядо Коледа и другите детайли свързани с приказката.

Коледната украса не се сменя всяка година. Не може да бъде и иначе, въпреки богатството на Канада. Украсите са скъпи, грандиозни, прибират се след празниците и на следващата Коледа се инсталират отново.
Елхата с елените в Eaton centre - Торонто/Канада
Елхата с елените в Eaton centre - Торонто
Елен от светлина
Елен от светлинаНапример, в Eaton mall – центъра на Торонто, елените присъстват неизменно вече 3-та година. Те са шест, като най-големият е на височината на 3 етажа. Направени са от метални бели ленти, проводници, розови и виолетови светлини. Разпръснати са из търговския център, на фона на 15-метрова елха с тегло 1¾ тона. За инсталирането на един елен – отива цяла нощ, а за елхата – 3.
Planet Santa в Scarborough town centre mall
Planet Santa-Scarborough town centre mall
Дядо Коледа (жив) от Planet Santa
Дядо Коледа очаква децата


В Scarborough Town Centre - планетарният дядо Коледа (Planet Santa), според вестник „Star”, е най-претенциозният празничен декор, в сравнение с другите торонтийски молове. Идеята на "Planet Santa" е да разкаже как дядо Коледа се приготвя за вълшебното си пътуване около света. В декора има 55 200 мини светлини, както и гигантски надуваеми балони с горещ въздух, монтирани на различни места из мола, ръчно изрисувани със златно ламе.
Ресторант "Mandarin"
Ресторант "Mandarin"
Ресторант "Frankie Tomattos"
Ресторант "Frankie Tomattos"


Не по-малко интересни и атрактивни са украсите на открито. Пред търговските обекти това е разбираемо. Привличат клиенти. Но как да си обясним ентусиазма, енергията, „разхищението” на някои частни домове? На първо място с евтиното електричество в Канада. Известно е, че Канада е на едно от първите места в света по евтино „светло”. А по съотношение цена към покупателна способност на населението – Канада е абсолютен лидер на евтин ток.
Малки градски дворчета посрещат Коледа
Малки градски дворчета посрещат
Коледа
Стилна украса
Стилна украса


На второ място е изобилието от евтини китайски играчки. Цената им се повиши след кризата (2008-09г), но се предполага, че много от тях са закупени преди нея, събирани и запазени през годините. Но най-важната причина на коледните канадски светлини и украси е традицията. Какво ще е Коледа без светлини и празничност, без спомени и носталгия по приказното и магическото?
Разкош от светлини
"Коледна къща" - интернет знаменитост
Украса на къща - интернет знаменитост
Разкош от светлини


Канадските градски центрове, където преобладават скъпите магазини, офиси и банки са особено интересни и красиви - предколедно. Сякаш има необявено състезание за по-красива, оригинална и спираща дъха украса. През стъклените витрини сият претрупани елхи, блясък и празничност.
Във фоайето на банка CIBC
Във фоайето на банка CIBC
Във фоайето на банка BMO
Във фоайето на банка BMO


Сравнението между предколедна Канада и България е тъжно. В един очерк на DW се казва че “до Коледа остават малко дни, но улиците на София са все така тъмни и все така тъжни, както и в останалото време на годината. Защо ли?” Първата причина е, че столичните общинари забравили да гласуват бюджет за коледна украса. Втората причина е неглижирането на празника и незнанието на чиновниците в българската столица как да създадат празнично настроение. Защото в Бургас например, по-беден град, но с по-грижливи общинари, са заделени 60 000 лева за коледна украса. Този празничен разход е с около 30% по-нисък от направения през 2011 година, когато общината е отделила 86 000 лева (близо 0.06% от годишния бюджет). Тогава е направена и най-голямата инвестиция в коледна украса – закупени са били 15-метрова елха и 40 000 лампички, покриващи един километър от централния булевард.
Коледен Бургас - 2011г
Коледен Бургас - 2011г
Коледна София - 2011г
Коледна София - 2011г


Художникът Чавдар Гюзелев споделя, че обичайният критерий за една коледна украса е празничност, наличието на изненада, усещането на любовта, с която тя е направена. Докато в София коледната украса изобщо не се демонтира. Тя остава по улиците цяла година, а щом наближи Коледа, общината просто включва лампичките, като че ли идва ред на едно формално задължение.

Като заключение, красотата на Канада не е въпрос само на пари. И до отговорност е, която се проявява към всички елементи на градската среда, към които несъмнено спада и коледната украса. На такава отговорност трябва да се учи и България.
Весела Коледа на всички. Пожелания за духовна светлина, празничност и вълшебство, и всичко, което те олицетворяват - здраве, щастие и късмет.


Естествени елхи дал Господ на Канада

Изкуствени дървета - светнали между банките

(Снимки от Канада - авторът)

Preview Large Images

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement