Природа - Град - Традиции

Новогодишното къпане в България и Канада (Българи в Канада)
“Новогодишно къпане” в България и Канада

Автор: MaGI
Категория: Канада - Традиции и градска среда


Калоферци играят Йордановденско хоро в ледените води на Тунджа
Калоферци играят Йордановденско
хоро в ледените води на Тунджа
В България ритуалът се изпълнява на Йордановден, 6-ти януари. По този начин се ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. Другото име на празника е Богоявление, защото в момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. В народния календар празникът е известен още и под имената Водици или Мъжки водици.

Хвърляне на кръста в  езерото на кв.Дружба - София
Хвърляне на кръста в езерото на
кв. Дружба - София
След служба в църквата, свещеникът освещава водата като хвърля кръста в нея, а млади мъже се гмуркат да го извадят. Който извади кръста е героят на празника, здрав и щастлив, обикаля хората, а те го даряват. Друг, много важен обичай на този ден е къпането на младите мъже-младоженци, както и на децата-момченца до 1 година. Всичко се прави за здраве и благоденствие, и разбира се за веселба, и благопожелания. Вярва се, че водата, от която е изваден кръста е лековита и блага – затова хората се пръскат с нея и измиват лицата си. Вярва се също, че в нощта, когато небето се отваря, пожеланията, които всеки си е намислил се сбъдват.

Новогодишно къпане - Vancouver (1.1.2014)
Новогодишно къпане - Vancouver
(1.1.2014)
B Канада събитието се провежда на 1-ви януари. Обичаят е превзет от Скандинавските страни и се практикува от приблизително 30 години. Нарича се – “Гмуркане на полярната мечка” и се прави с цел събиране на средства за различни благотворителни цели. Във Ванкувър например, тази година са “се изкъпали” рекорден брой участници (2550) при температура на водата 8C, а на въздуха 6C.
В Източна Канада бяха големи студове, и затова в някои градове беше анулирано къпането. Но се проведе на езеро Онтарио в Toronto (400 участници) и Oakville (700 души), при ледени късове във водата и температура на въздуха -16C. И на много други места в Канада се изкъпаха “полярните мечки”, включително в Halifax и Calgary.

Торонто 1.1.2014 - Ритуалът Потапяне на полярната мечка
Торонто 1.1.2014 - Традицията
"Потапяне на полярната мечка"
Приликата между къпането в България и Канада е, че се прави за геройство, силна тръпка, закаляване. И в двата случая е за добро и вяра: българите, вярваме за себе си в чудодейната сила на осветената вода, а канадците вярват за другите, че със събраните пари ще им помогнат да се чувстват по-добре. Благотворителността носи лично щастие.
Разликата с България е, че в Канада – къпещите си плащат за “удоволствието” (минимум 30$), докато в България – преживяването е безплатно, а ако се бориш за кръста може и да спечелиш. Много често, общините раздават награди. Има и друга разлика – българското събитие е изцяло мъжко, докато в Канада, като по-демократична страна – и жените участват. :)

На всички Данчета и Данчовци – да им е честито името, пожелаваме им много здраве и късмет. А на всички, да са ни честити Богоявление и Водици, каквото сме си пожелали – да се преизпълни.

(Снимки от интернет)


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement