Природа - Град - Традиции

Канадско ледено вино на св.Трифон (Българи в Канада)
Канадско ледено вино на св.Трифон

Автор: MaGI
Категория: Канада - традиции в лозарството


Леден гроздобер в Онтарио
Леден гроздобер в Онтарио
На 1-ви февруари (по нов стил) е българският църковен празник на Свети Трифон.
А в Канада, в края на януари завършва брането на леденото грозде и фестивалът на леденото вино в долината на Ниагара. Навярно много от нас са чули за първи път, за ледено вино, тук - в Канада. Канада е един от най-големите производители на този елексир. Конкурират я Германия и Австрия, по-малко Швейцария и щата Ню Йорк в USA.

За ледено вино се споменава още от Римско време, 23 – 79г след Христа. В по-нови времена се срещат писменни източници за Германия. През 1829г зимата там била много сурова и лозарите решили да оставят реколтата от грозде за храна на животните, за да иззимуват. Но били изненадани от откритието, че замръзналото грозде дало много сладка мъст и те направили вино. Получил се истински елексир за небцето и душата и го нарекли Eiswein.

Британска Колумбия - Okanagan
Британска Колумбия - Okanagan
За Канада, първото търговско ледено вино е произведено през 1978г в Британска Колумбия. За разлика от други лозарски райони по света, в Канада и по-специално на полуостров Ниагара, всяка година температурите падат и гроздето замръзва, затова Канада се е превърнала в най-голям производител на ледено вино в света. Освен в Онтарио, произвежда се още в Британска Колумбия, Квебек и Нова Скотия. Регулира се от комисия по качеството. Леденото вино се прави главно от 3 сорта грозде. А за да носи етикет „ледено”, по закон гроздето трябва да е набрано при температури под -8C, и да е със захарност най-малко 35 по скалата на Брикс. Много често, за да се изпълнят температурните условия, гроздето се бере през нощта – по месечина. Интересни истории съпътстват този странен бизнес. Например, разказва се за една винарна, която обира гроздето си само с доброволци, които пък набира чрез лотария, заради големия интерес. Единственото възнаграждение на доброволците е да си видят имената на етикета на бутилката със скъпото вино. 4-5 пъти по-скъпо от обикновените вина. За друга винарна, основана от любител винар преди 20 години се пише, че има вече 600 000 литра произведено ледено вино и 400 медала за качество. Изобщо, зъмръзналото грозде е изгряваща индустрия в долината на Ниагара в Канада.

Квебек - понеже зимите са много сурови с много сняг, гроздето се обира през октомври. 
Пази се в мрежи да замръзне и събере през януари.
В Квебек зимите са много сурови и с
много сняг, затова гроздето се обира
през октомври. Пази се в мрежи да
замръзне и се събира през януари.
От замръзналото грозде се произвежда малко количество, но силно концентрирано и много сладко вино. За направата на 500 грама вино са необходими 13-15 кг замръзнало грозде. От 50 тона грозде се получава около 2 тона качествено вино. И още нещо: не всяка година замръзналото грозде става за хубаво ледено вино. Винопроизводителите са забелязали, че високо-качествено ледено вино става веднъж на четири години. И цените са много атрактивни – продава се в бутилчици по 375ml с народна цена от 40 до 60$, но има и екземпляри от $1800 до $5000. В нета дори пише за бутилче струващо баснословната сума от $30,000.

С ледено или обикновено вино, НАЗДРАВЕ, приятели. Честито на именниците и на всички ни, които не забравяме деня на свети Трифон, живял в област на Мала Азия, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Живи и здрави да сме, да ни помага светията и да ни закриля.


Зарезан по български - с ножица и бъклица

Зарезанки рекламират българско вино

Preview Large Images

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement