Природа - Град - Традиции

Ниагара - столица на нарцисите (Българи в Канада)
Столица на нарцисите

Автор: MaGI
Категория: Природа и градска среда от Канада


Фото есе
Златни
Златно-жълти засияли
Знаете ли, че градът на Ниагарските водопади е столицата на нарцисите в Северна Америка? Водопадите са достатъчно впечатляващи за да приковат изцяло вниманието върху себе си. Но ако се огледате за момент и хвърлите поглед към парка, който е успореден на реката, ще забележите много цветя, от ранна пролет до късна есен. Най-много и най-известни са нарцисите. Разцъфват веднага след минзухарите и наброяват около половин милион само покрай водопадите. В продължение на години, всяка година са засаждани около 30 000 луковици. Докато достигнат над милион в парковете и градините около града - по течението на реката.

Снежно-бели
Снежно-бели усмихнати
В момента цъфтят. Лалетата са на път да разцъфнат и ако планирате разходка към Ниагара, на предстоящия дълъг weekend - Victoria day, ще присъствате на истинска цветна феерия.

С много радост, тържество и оптимизъм ни зарежда гледката на нарцисите. Гадателите на цветя са забелязали различни символи в цветето. Броят на венчелистчетата му е 6, а това било числото на Венера. Тя придавала на трепетното нежно цвете - усещане за любов. Според нумерологията, шестицата е числото на душата, и още – на хармонията, истината, справедливостта и равновесието. Различните видове нарциси имат различно по големина издадено „тромпетче”, което възвестявало пролетта. Затова цветето е толкова тържествено, наперено и важно. В два основни цвята се срещат нарцисите – бели и жълти. Бялото е символа на чистотата и искреността, а жълтото – на топлина, слънце, любвеобилност, лъчезарност, общителност.

Жълто-оранжеви
Жълто-оранжеви многолики
Името на нашия „тромпетен любимец” се свързва с гръцкия мит за красавеца Нарцис. Младежът бил орисан на самовлюбеност. Обичал само себе си. Бил безразличен към влюбените в него девойки и ходел всеки ден да съзерцава собствената си красота в едно езеро. Един ден, толкова запленен от самия себе си, паднал в езерото и се удавил.

За ниагарските нарциси е изключено да са символ на студенина и егоизъм, както е в легендата. Няма и как да са. Изникнали и разцъфнали около бушуващата река, даже до сами ръба на ревящия водопад, те нямат възможност да се оглеждат самовлюбено във водите му. С нежност усмиряват пролетната стихия на водата, противопоставят крехкостта си на силата, внасят равновесие, баланс и умереност в Природата.

При гърлото на "Канадеца"


Кое заслужава повече внимание?

Цветята или водопада?

По много от всичко...

...цветя, вода и тътен

Срещу "Американеца"


Дружелюбни

Многобройни

Спокойни

Любопитни

Нарциси с двата водопада


Пред Американеца

Срещу Канадеца

На припек с Американеца

Под оградата срещу Канадеца

На една поляна пък различни


Бяло-оранжеви чаровни

Червено-жълти кичести

Жълто-нежни тромпетести

Контрастни миловидни

10 май 2014 (Снимки авторът)

Preview Large Images

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement