Природа - Град - Традиции

СЕЗОНЪТ НА ПРАСКОВИТЕ (Българи в Канада)
СЕЗОНЪТ НА ПРАСКОВИТЕ

Автор: MaGI
Категория: Канада - природа и климат


Онтарийски праскови
Онтарийски праскови
Учудващо или не, Канада произвежда почти толкова праскови, колкото и България. За сравнение, ето данните от статистиката: Канада (2009г) - 23 428 тона; България (2010г) - 24 467 тона. Долината на Ниагара е "прасковата градина на Канада". Там се произвежда 80% от продукцията на страната, а останалите 20% се падат на Британска Колумбия. Долината на Ниагара е благословена не само с прекрасните Ниагарски водопади, но и с изключителен микроклимат, който дава на страната прасковите и гроздето.

Канадски праскови от Онтарио
Канадски праскови от Онтарио

Намирам прилика със Сливенското поле, където гроздето и прасковите са също прочутата марка на областта. Цените също са съизмерими, да не кажа, че понякога и по-ниски в Канада. Последните две седмици, в сезона на прасковите, цените им в Торонто са най-ниски в сравнение с другите плодове. От 1.90/кг в Basic Foods даже паднаха до 1.70/кг в No frills. (Двете вериги народни магазини, в които съотношението цени/качество е на добро ниво.)

Праскова градина в Онтарио
Праскова градина в Онтарио
За родина на вкусните и сочни плодове се сочи границата между Китай и Пакистан, където те растат и днес естествено в природата. Започва култивирането им в Китай, около 2000г, преди Христа, а 100 години след Христа и римляните започват да ги отглеждат. От Италия се разпространяват из цяла Европа, а по-късно са пренесени и на Американския континент. Първите заселници ги засаждат навсякъде по източното крайбрежие и към средата на 1700г, прасковите в Северна Америка са толкова много, че ботаниците ги мислили за местен американски плод.

Не само красиви, но и вкусни
Не само красиви, но и вкусни
Китайски археолози са намерили чаши от кора на прасково дърво, датирани няколко века преди новата ера. Те са разкодирали, че прекрасния плод е почитан като символ на безсмъртието. И с право. Една изядена праскова, набавя 3/4 от необходимото дневно количество витамин С. Полезни са за отделянето на шлаки от организма, подобряват храносмилателния процес. Препоръчват се при сърдечно-съдови заболявания, заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката. Действат положително и на имунната система. Заради желязото са полезни при анемия.

Красиви,  вкусни и полезни - от Канада
Красиви, вкусни и полезни - от Канада
А ако се хапват редовно червени, добре узрели праскови, зрението се подобрява. Сочните плодове са богати на витамини от групата В, които нормализират съня и помагат да се справим с последствията от стреса, а магният ни предпазва от мъката и депресията. Прасковите са добро средство и за отслабване защото подпомагат разграждането на мазната храна, затова са един от най-подходящите десерти след обилен обяд. Прасковите удължават живота, но и красотата. Маските от праскова подхранват кожата, поддържат влагата и по този начин забавят стареенето.

Канадски праскови в магазина с цената им
Канадски праскови в магазина

Хвалейки прасковите, защото са в сезона, искам да споделя едно лично наблюдение за хранителните магазини в Онтарио и Квебек. Прави ми впечатление, че секциите за плодове и зеленчуци в ON са приблизително 1/4 от площта на магазина. А когато се загледам в кошниците с покупки, онтарийци купуват по равно плодове/зеленчуци и други храни. В Квебек, плодове/зеленчуци са свити в едното крайче на магазина, а съотношението в кошниците на купувачите е много по-голямо в полза на месните храни. Може би наличието на повече китайци в Онтарио е внесло промяна в начина на пазаруване и хранене. А в китайските супермаркети, секцията за плодове и зеленчуци, дори обхваща 1/3 от общата площ на магазина.


Богът на дълголетието Шоусин
Богът на дълголетието Шоусин

Ще завърша похвалното си слово за прасковите с още един факт - дори костилките им са полезни - свалят кръвното налягане. А при преработка, прасковите губят в най-малка степен хранителните си качества - сравнени с другите плодове. В Китай използват всяка част от това вълшебно дърво – от кората му са правени чаши и домакински съдове, а клоните му присъстват и до ден днешен в новогодишната украса. Богът на дълголетието Шоусин винаги държи праскова в ръка, а според легендата, безсмъртните са се хранели именно с този плод. Освен това, прасковата олицетворява младостта, а цветовете й се асоциират със свежестта и красотата на млaдите момичета.Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement