Природа - Град - Традиции

Канадска есен (Българи в Канада)
Канадска есен

Автор: MaGI
Категория: Канада - природа и климатЕдно тривиално нещо за есента – листата на дърветата променят своя цвят – е превърнато в събитие за Канада. Истина е, че това може да бъде една прекрасна гледка, но кой да се сети, че от нея може да излезе и добър бизнес? Канадците са се сетили. Или, както казва Моника Вълева от Монреал – "канадците правят от нищо нещо и изкарват пари".
Това природно явление на есента има различни имена - "fall colours" в Канада или "fall foliage" в Щатите - и е повод за организиране на различни туристически маршрути, които имат за цел не само наслаждаване на великолепните есенни цветове, но и посещение на есенни панаири, родеа и фестивали.


Природна особеност е, че в западните провинции на Канада листата на дърветата се променят само от зелено в жълто преди да окапят. Oсновните Канадски провинции, които предлагат прекрасните есенни цветни картини са Nova Scotia, Ontario, Quebec, New Brunswick и Prince Edward Islаnd.

Nova Scotia предлага различни маршрути препоръчвани от министерството на труризма. Стартирана е специална програма "Leaf Watch" която трае от септември до началото на ноември. Специален website предлага информация за различни локации, мултимедийна презентация на цветни фотографии и история на предишни есени.


В Ontario, министерството на туризма предоставя репортажи за смяната на цветовете на листата за цялата провинция всеки вторник и четвъртък от средата на септември до края на октомври. Най-живописните гледки са в северната част на провинцията, между които най-популярни са: Algonquin Park, покрай Highway 60, Barry's Bay, Ottawa Valley, Georgian Bay Area, North Bay... Много от маршрутите са в посока Highway 400 север и Highway 11 на север от Barrie. В южната част на Онтарио, пика на прекрасните есенни гледки е през октомври.


В Quebec, в официалния website на правителството на провинцията, есенните цветове са наречени "Симфония на цветовете". Когато листата променят до 25% от цвета си, обикновенно към края на септември, започват детайлни репорти. Quebec предлага много туристически пакети и събития.

New Brunswick претендира, че е най-добрата локация за наблюдение на есенните цветове, защото е разположен в преобладаващ горист регион. Като добавим към тази особеност и факта, че в горите има различни видове дървета, в резултат се получава естествена предпоставка за "брилянтна палитра" от всички есенни цветове. Специални локации, голф събития и фестивали съпътстват цветовете на есента в тази провинция.


Prince Edward Island пък претендира, че има най-дългата есен и съответно най-дългият период за наблюдение на цветовете на есента в цяла Северна Америка. Това се дължи на мекия морски климат. Тук могат да се видят огнено-червената есенна окраса на явор, череша и смрадлика. Този цвят прелива към портокалово и влиза в унисон с брилянтния жълт цвят на листата от топола, бреза и бук. Зеленото на смърч, бор и ела довършва богата палитра на есента.


Прогнозите за тази есен са топло време по цяла Канада. А това ще се отрази великолепно на цветовете на листата - очакват се „брилянтно червено и оранжево”. Природните условия, които запазиха ливадите зелени през лятото, помагат също и на дърветата. Климатолозите казват, че дърветата са като хората. Харесват влажно и не твърде горещо, и ни предстои да видим една есен с фантастични цветови гами. Очаква се топло и сухо време, подкрепяно от затоплянето на Окена с 2-3 градуса над нормалното, както и температурите на големите езера, залива Hudson и долината на река St. Lawrence. Енергията на водата затопля въздуха, който се движи над земята. От значение е също, че от юг пристигат въздушни течения, които ще благоприятстват „индианското лято”.


Как става цветовото преобразяване на листата? Зеленият цвят просто изчезва и отстъпва място на останалите цветове, които ги има вече в листата. Вземайки предвид голямото разнообразие на дървесни видове по паркове, градини и околности на канадските градове, няма да е преувеличено, ако кажем – есените в Канада са истински спектакли от фантастични цветове.

Снимки - авторът/ есен 2012-та


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement