Българите в Канада

В категорията:

За автора:


Анна Цветкова е професионален литератор, редактор и преводач. Обожава пътешествията и градинарството. Автор е на книгите: Пътувай с мен, Сърце от камък и Контрасти. Книгите могат да се закупят на личния емейл на Ани - annatzvetkova39@gmail.com, в църквата Св.Иван Рилски - Монреал и книжарница Хеликон - София. Книгите й са изпълнени с лични оценки, живи, динамични, подобни на планински бързей. Наситени са с фактология и хумор. Четат се на един дъх.
Поколения и гледища (Споделени впечатления)
Поколения и гледища

Автор: Anna Tzvetkova - Montreal, Canada
Категория: Споделени впечатления


Река Нигер край Kollo - Niger
Река Нигер край Kollo - Niger
Един ден, разглеждайки с един от внуците стари албуми, попаднах на снимки, които се опитах бързо да скрия. Той беше по-чевръст от мен и ги грабна от ръцете ми. Ща не ща, наложи се да му разкажа трагичната сцена, на която бях свидетел. Ето и самата история.

Преди много години живеех с мъжа си в Африка в градче на брега на реката Нигер. Африканското слънце печеше безмилостно. Всеки ден, когато бяхме свободни, отивахме с приятели на брега на реката за да се разхладим. Имаше едно правило, което всички стриктно спазвахме. Ако в реката нямаше местен жител, никой от нас не влизаше във водата. Местните хора имаха усет кога реката е опасна. Знаехме, че има крокодили и хипопотами.
Река Нигер в Mali. Деца отиват да мият чинии на реката
Река Нигер в Mali. Деца отиват да мият
чинии на реката
В такъв ден играехме на волейбол, гонехме се, боричкахме се. Бяхме млади и си търсехме развлечения. В този ден към компанията ни се присъединиха двама новодошли – млади атлетични американци от Корпуса на мира. Учудиха се, че не влизаме във водата. Обяснихме защо. Единият ни се изсмя, гмурна се в реката и силното му тяло мощно запори водата. Другият започна да играе с нас. Реката след дъждовния период беше пълноводна и в тази си част широка около 600-700 метра. Плувецът изплува на другия бряг, помаха ни с ръка и чухме гласът му: “Хей, страхливци, къде са вашите крокодили?” После той скочи отново във водата и заплува обратно към нас. Не му обръщахме повече внимание и продължихме да удряме топката. Няколко минути по-късно един от нас, който беше с лице към реката, изкрещя неистово:
География на река Нигер
Река Нигер се намира в Западна Африка
А-а-а! Всички погледнахме в същата посока и се вкаменихме. Пред очите ни американецът се изправи над водата почти в цял ръст и видяхме разтворената паст на един крокодил, който го подхвърли нагоре. Всичко стана за секунди. Крокодилът увлече плувеца във водата и видяхме само пенещата се вода. Голям кървав кръг се появи, който течението бавно разтваряше. Тук аз загубих съзнание и не бях свидетел на последния епизод на трагедията.

Вторият американец организирал незабавно ловна хайка с моторна лодка. Едва на другия ден намерили крокодила и го убили. Една от снимките показваше извлечения на брега крокодил в цял ръст и по дължината му се бяха наредили черни младежи, сред които се белееше само един – приятелят на плувеца. Никой от нашата компания не пожелал да се снима с крокодила.
Крокодил от река Нигер
Крокодил от река Нигер
Другата снимка беше ужасяваща. Крокодилът беше обърнат по гръб и от разпорения му корем стърчаха краката и части от тялото на жертвата. Бях в състояние да видя тези снимки, едва години след това.

Казах нравоучително на внука си: ”Ето до какво води излишната самонадеяност. Жалко за хубавия младеж!”

Моят десетгодишен внук, със стиснати юмручета, със сълзи в очите, с гневен глас ми каза: “Защо са убили крокодила! Крокодилът е бил у дома си. Той яде всичко, което плува в неговите води. Американецът е бил глупав и заслужава съдбата си. Жалко за крокодила! Такъв великолепен екземпляр!”

Останах безмълвна. Бяхме от различни поколения.

Анна Цветкова
(снимки от интернет)


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement