Споделено

В категорията:

За автора:


Магда Г.Илиева е инженер по техническа кибернетика и има дългогодишна практика като програмист. Интересува се от разбиране мощта на софтуерната еволюция и прилага тази мощ в решаването на реални проблеми.
Цвете на щастието (Българи в Канада)
Цвете на щастието

Автор: MaGI
Категория: ТрадицииНаближи ли есента в Канада, цветната украса на градинки и улици се променя. Ярките, кичести хризантеми заменят лятната цветна премяна и засияват в цялата си красота. Популярни са декоративните ниски хризантеми, които внасят много настроение, свежест и блясък в пастелните есенни краски. Високите хризантеми, такива каквито растат и помня от България, тук в Канада не се виждат. Ниските туфички от цветчета, толкова гъсти, че листа изобщо не се забелязват, приличат по-скоро на купчина цветчета отколкото цвете на стрък. Заради приликата си с възглавница – са наречени точно така - “cushion mums”. А защо mum? Това е съкратеното, галено име на хубавицата, взето от последната сричка на пълното й име – Chrisanthemum, което пък произлиза от гръцките думи, chrysos (злато) и anthemon (цвете).


Чудно красиви са тези хризантемени “възглавнички” на чиито странен вид се чудех непрекъснато, докато един ден просто седнах и изчетох всичко за тях. А работата била съвсем проста. Не се дължи на генното инженерство, нито пък на някакви специални селекции или отглеждане. Процедурата, на която се подлагат, се нарича “прищипване”. Когато растението пусне стръкчета и те нарастнат 10-15cm, върховете им се прерязват или откъсват с пръсти, за да дадът повече разклонения. Това се повтаря няколко пъти от май до юли и след това се оставят на мира да цъфнат. Разбира се, не всеки вид става за “кълбовидно” оформяне. Подбират се сортове с малки пумпалести цветчета и непременно се засаждат и отглеждат в саксия. С това се постига подтискане развитието на кореновата система и пускането на филизи за да може цялата енергия и сила при растежа да се съсредоточат в образуване на повече разклонения и цветове.


Една източна поговорка гласи: Ако искате да сте щастливи през целия си живот – отглеждайте хризантеми. Според фън-шуй, хризантемата е едно от най-благоприятните растения. Счита се за символ на уюта, комфорта, изобилието и щастието. Основното ѝ качество е да внася равновесие, спокойствие и увереност. Развива женската интуиция и мъжката сила на духа.
Да не забравяме, че традиционното цвете за канадския Ден на благодарността, честван този weekend, е именно хризантемата.
Със или без хризантема – приятно прекарване на дългия weekend, приятели. В Канада, дал Господ паркове и градини, много от тях вече пременени с есенните хубавици - хризантемите. И без да сме суеверни във фън-шуй, радвайки се на прекрасните цветя, радостта фактически ни прави щастливи.

(11 Окт 2013, Снимки - авторът)


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement