Канада в българските медииВсички автори
Любопитни факти за икономиката на Канада (Българи в Канада)
Любопитни факти за икономиката на Канада

Автор: economic.bg
Категория: O Canada


Историчеки факти за Канада
канадчета на парад
Kанадчета дефилират на парад
Канада е колонизирана от европейците, включително французите и британците, още в края на 15-и век и е основана като модерна държава през 1867 година.
Това е една просперираща страна, която може да претендира за 10-ия по големина БВП в света, подхранвана отчасти от огромните си природни ресурси, значителна производствена база и жизнена морска индустрия.
Днес Канада е единствената голяма държава в западното полукълбо с парламентарна система на управление (освен няколко карибски островни нации), която е взела назаем от Обединеното кралство. Страната е разделена на 10 провинции, като 75% от населението е съсредоточено в Онтарио, Квебек и Британска Колумбия.
Канада претендира за един от най-високите стандарти на живот в света.
Ето няколко малко известни факти за икономиката на Канада:

Торонто
Торонто
Канадските граждани имат второто най-високо качество на живот в света
Световният икономически форум нарежда страните по качество на живот, като използва критерии като достъп до медицинска помощ, санитарни услуги и подслон, както и образование, продължителност на живота и лични свободи.
В списъка на WEF са включени държави като Австралия, Швейцария, Обединеното кралство и Швеция. Но на второ място - точно след Финландия - е Канада.

75% от канадския износа отива в САЩ
Съединените щати не само имат обща граница с Канада; те са и най-големият търговски партньор на страната. Канада изнася стоки и услуги за 338 млрд. долара в САЩ, което представлява повече от 75% от общия износ на страната на стойност 450 млрд. долара.
За сравнение, Канада доставя само около 12,6 млрд. долара в стоки за Обединеното кралство и 21,3 млрд. долара в бързоразвиващия се Китай.

Торонто
Торонто
Канада има природни ресурси, оценени на 33,2 трилиона долара
Тя е всъщност третата най-богата нация на земята на природни ресурси. Страната е домът на третите най-големи потвърдени запаси на петрол в света, както и индустриални минерали, и е богата на минерали като гипс, варовик, каменна сол и поташ, въглища и уран. Канада е и третият най-голям износител на дървен материал в света.

Запасите от петрол в Канада могат да надхвърлят тези в Близкия изток
Докато канадските нефтени резерви са официално фиксирани на трето място в света, има доказателства, че това може да е консервативна оценка. Тук има два фактора. За начало Саудитската нефтена промишленост не е преработила официалните си данни за резерви от 1988 г. насам, а през 2011 г. Wikileaks показа, че действителните запаси от петрол могат да бъдат с 40% по-малко от заявените от ОПЕК.
В същото време, новият анализ на петрола в Албърта показва, че запасите на провинцията могат да надхвърлят тези на саудитските острови със значителен марж, което го прави най-големият резерв на суров петрол на планетата.

Ванкувър
Ванкувър
Канада е с най-дългата брегова линия в света - 125,567 мили
От това огромно природно богатство тя прави 4 млрд. долара годишно от морски храни. Известно е, че е трудно да се измери дължината на бреговете. Въпреки това, не се спори, че Канада има далеч най-дългата брегова линия в света, 5 пъти по-дълга от Русия и почти десет пъти по-дълга от Австралия. Цялата тази брегова линия помага на Канада да бъде шестият най-голям износител на морски дарове в света. Канада генерира 4.2 милиарда долара годишно, включително само над 1,5 милиарда долара от омари.

Канада произвежда 71% от целия кленов сироп в света
Любителите на палачинките трябва да се надяват, че глобалното затопляне не се отразява неблагоприятно на кленовите дървета в Северна Канада.
91% от кленовия сироп на Канада идва от една провинция - Квебек. Необходими са много хора, за да поддържат индустрията на кленовия сироп - с около 12 000 работни места в нея.

Монреал
Монреал (в Квебек)
Двуезичността струва на Канада около 2,4 млрд. долара годишно
Благодарение на ранната си колониална история, Канада е двуезична нация, с около 20% от населението, или 7.2 милиона души, говорещи френски. Повечето от френскоговорящите са групирани в Квебек, където френският е официалният език.
На територията на цяла Канада говорещите английски и френски език имат достъп до държавни служители на избрания от тях език, с двуезични табели, формуляри, реклами и др.
Проучване от 2012 г. установило, че има разходи, свързани с употребата на английски и френски език в цялата страна - по-специално около 2,4 млрд. долара. Федералното правителство поема около 1,5 млрд. долара от тях, а останалите се поемат от различни провинции.

Торонто
Торонто
Канадците плащат наполовина за здравеопазване в сравнение с американците
Сравняването на здравното обслужване между САЩ и Канада е спорен политически въпрос, до голяма степен поради това, че Канада е възприела система на един платец, на която се противопоставят много консерватори в САЩ. Въпреки това канадското здравеопазване далеч не е "свободно", въпреки че е значително по-евтино средно, отколкото на юг.
Според повечето оценки канадците харчат около 4 569 долара годишно за здравеопазване; в САЩ тази сума варира от $9 086 до над $10 000.

Превзето от economic.bg
Снимки bizimi.com, Монреал и Ванкивър от интернет
Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement