Канада в българските медииВсички автори
Кралицата и ваксината (Българи в Канада)
Кралицата и ваксината

Автор: От БГ печата
Категория: Канада - Торонто


Елизабет II ще се ваксинира срещу коронавируса

В контекста на масовото говорене за ваксините и кои ваксини ще се ползват - излиза съобщение в българския печат за кралица Елизабет II. Тя и кралското семейство предпочитат ваксината на Pfizer/BioNTech. Всъщност това е първата ваксина утвърдена за приложение. След нея, резултати от тестове дойдоха и от Moderna, както и от AstraZeneca (съвместно с Оксфордския университет).

Великобритания стана първата държава в света, която одобри за широка употреба ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer и BioNTech. За кралството са закупени общо над 350 млн дози от 7 различни производителя.

Pfizer e американска мултинационална компания, а BioNTech е немска, базирана в Майнц - Германия. BioNTech and Pfizer подписаха договори за доставка на 300 милиона дози от ваксината за ЕС, 40 милиона дози за Англия и 100 милиона дози за САЩ. Ваксината вероятно ще получи регулаторно одобрение и в Канада по същото време, в което Съединените Щати и Англия дадат своето спешно одобрение.

Ваксината на Pfizer и BioNTech е първата в историята, която от концепция се превръща в реалност и получава одобрение само за 10 месеца. Обичайно разработването на ваксина продължава десетилетие, припомня Би Би Си.

Имунизациите на хората в Англия ще започнат до дни, а националната здравна служба (NHS) на Великобритания ще се свързва с всеки човек, когато е негов ред да бъде ваксиниран. Кралицата е във втората група по приоритет, след домове за възрастни хора и медицински персонал.

Графика за Канада - последни данни
Графика за Канада - последни данни
Ситуацията в Канада

Какво съобщава българският печат за Канада? - Страната отбелязва тревожен скок от заразени (премина 400 000 общо до сега), а новите случаи са 3749 в Онтарио, Квебек, Манитоба, Саскачуан, Нова Скотия и Ню Брънсуик. Няма последни данни за Алберта. Близо 2500 пациенти в момента се лекуват за COVID-19 в медицински центрове, включително почти 500 в реанимация. Канада е пред риск от 60 000 случая дневно. Това са най-лошите сценарии и дано не се осъществят. За сравнение в България - 2037 са новите случаи, в болниците - близо 7000 пациенти, 516 в реанимация.

Ограниченията за Канада

Канада няма да премахне граничните ограничения, докато пандемията COVID-19 не бъде поставена под глобален контрол. Това заяви премиерът Джъстин Трюдо. Той каза още, че стокообменът между Канада и САЩ остава непокътнат, но че ограничението за пътниците е от решаващо значение в този момент. И ограниченията за пътуване между Канада и САЩ остават в сила до 20 март

Графика за България - последни данни
Графика за България - последни данни
От България

Българите са недоверчиви, подозрителни и голяма част отричат както корона-вируса така и ваксинирането. Около 30% възнамеряват да се ваксинират. Което отговаря точно на намерението и парите както по плановете на ЕС така и на правителството да задоволи националните потребности, т.е. да има главно за рисковите групи - медицинските работници и възрастните хора. Но правителството обещава безплатни ваксини за всички желаещи, без да насилва и агитира, отчитайки настроенията.

Мнение на проф. Костов - пулмолог, председател на сформираният за кратко Експертен медицински съвет, бивш шеф на ВМА

Немислимо е да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да се е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана... посочва проф. Костов.
По думите му добре е да се ваксинират хора в рискови групи и на над 40-годишна възраст. За младите с устойчива имунна система ползата би била съмнителна, посочва още пулмологът. Експертът обаче няма притеснения относно особени странични ефекти.

"От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer, казва проф. Костов. Тази ваксина е базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет."

Канадска ваксина

се произвежда в малка биотехнологична компания и е базирана на растение. Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея.

***
След глобалното ваксиниране, очаква се вирусът да изчезне след лятото и да не се връща вече. А до тогава - бъдете здрави и се пазете. Наслаждавайте се на прекрасните канадски пейзажи и места за зимни спортни развлечения.

6.12.2020г


Пързалката пред кметството в центъра на Торонто

Пързалката зад Sugar beach край брега на езерото с красив изглед към центъра на града

Ледът за кънки, безплатно и красиво, край езерото, в Harbourfront Centre до Ontario Square

Scarbоrough до метростанцията, пред city hall

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement