Бизнес новини

В категорията:

За автора:


Марияна Михова е завършила литература в Софийския университет. Работила е като учителка в частно софийско училище, преди да емигрира в Канада. От много години работи като агент недвижими имоти в Монреал, където се е утвърдила като един от най-търсените и успешни брокери.


Всички автори
Полезна информация за покупка на първо жилище в Монреал
Полезна информация за покупка на първо жилище в Монреал

Автор: Мариана Михова
Категория: бизнес, инвестиране, имотиMariana Mihova - Real Estate Broker
Mariana Mihova - Real Estate Broker
Покупката на жилище в Квебек има своите специфични особености, доста различни от тези в България. От опит знам, че по темата може да се каже много. С моя екип - ипотеч брокер, инспектор на сгради и нотариус - периодично организираме български информационни срещи в Монреал и предвидените два часа и половина не стигат да отговорим на въпросите и да обясним всичко. Затова тук ще се спра само на няколко пункта, които ми се струват по-важни.

За разлика от България, където комисионната по продажбата се плаща и от двете страни - продавач и купувач, в Квебек тя се плаща само от продавача. Тук при покупка услугите на вашия агент недвижими имоти са безплатни за вас, но има едно важно условие, което обикновено не знаете. А то е, че не вие, а вашият агент тряабва да се свърже с агента на продавача, за да направите първия оглед. Например, ако решите да видите дали някоя къща ви харесва и се обадите на агента, който я е записал, т.е. агента на продавача, по тукашния закон автоматично ставате негови клиенти и губите правото си да бъдете представлявани от свой агент, който да защитава вашите интереси в преговорите. Не че няма да осъществите покупката: агентът на продавача ще напише вашата оферта, но сами разбирате, че той има договор с продавача и работи за него - и да иска, не би могъл да защитава интересите на две противоположни страни. Получава се нещо като да отидете в съда с адвоката на противника - още повече, когато услугата на вашия е включена в цената и нищо не спестявате, ако не се възползвате.

Както в България, така и тук, искaната цена обикновено не е финална и може да се договаря. Най-трудно се сваля цената на новите жилища, продавани от строителните компании, но от опит знам, че е възможно. На тях се начисляват и такси върху продажната цена. За разлика от колите, които при всяка препродажба се облагат с такси, при жилищата само първият купувач плаща такси - при препродажба вече няма. Затова, както и заради инфлацията, новите жилища обикновено са най-скъпи.

Тази констатация ме подсеща за някои от най-задаваните въпроси: не са ли изкуствено напомпани цените; коя е реалната цена на един имот; не е ли градската оценка. При пазарната икономика търсенето определя цените. Реалната цена на един имот обикновено не е градската оценка, кoято се прави веднъж на 3-4 години, а пазарната цена, която купувачът е готов да плати за имота и за която продавачът е готов да се раздели с него. Но независимо каква е цената, ако отидете сами при агента на продавача, той ще се опита да ви хване да купите неговия имот, защото само в тоя случай е платен. А ако си вземете свой агент, той ще ви съдейства да намерите реалната цена като ви покаже всички имоти, отговарящи на вашите критерии, докато заедно се убедите, че това, което купувате, си струва парите, които плащате.

От листинга на Мариана - Mercier
От листинга на Мариана (Mercier)
Друг често задаван въпрос е колко може да се свали от първоначалната цена. Еднозначен отговоp няма. Зависи - и не толкова от състоянието на сградата : случвало се е да свалим повече при имот в отлично състояние, отколко при друг, който плаче за ремонт. Зависи най-вече от продавача: що за човек е; колко е мотивиран да продаде; от колко време имотът му е на пазара; колко визити има.

Този въпрос води до друг - много актуален в момента: кое е най-подходящото време за купуване. Отговорът ми е базиран на многогодишна практика из Големия Монреал и е: колкото по в началото на годината, толкова по-добре. В първите месеци на годината предлагането на пазара е по-голямо от търсенето: много от имотите стоят от есента и продавачите им, обезкуражени от редките безплодни визити, по-лесно свалят цените. Тук сезонът на продажбите обикновено започва към края на март, когато потенциалните купувачи - настоящи наематели - дават предупреждение, че ще напуснат жилищата си през юни.

Това, което повечето купувачи не знаят е, че бъдещото жилище може да се намери и документите по продажбата да се оформят 5-6 месеца преди изповядването на сделката, което тук най-често става през юни. За това време купувачът не плаща нищо до подписването при нотариуса и получаването на ключовете.

Предполагам, че предоставената от мен информация ще породи още много въпроси, но както споменах в началото, по темата може да се говори много. Тези, които се интересуват, могат да посетят нашите информационни срещи. За повече информация и заявка за участие потърсете Мариана на тел 514 652-5060.

Мариана Михова- агент недвижими имоти
Montreal, QC
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement