За малки и големи

В категорията:

Oт автора:


Тези къси разказчета са част от една занимателна история за хора и животни и взаимоотношенията между тях. Тя е взета от живота и не е украсявана и видоизменяна излишно, освен да се спази водещата идея за доброто отношение на човека към животните. Написана е за малки и големи читатели, защото главното в нея е взаимодействието между човешкия и животински свят - така, както би трябвало да бъде в един хармоничен мир. Ще се радвам, ако Читателят намери нещо интересно за себе си в тези малки истории.


Всички автори
Епилог (Българи в Канада - разкази)
Епилог

Автор: Гео


Машка с котетата
Машка с котетата
Дните минаваха, а новите обитатели в Къщата – котките, растяха на воля. Малките котета прогледнаха и ставаха все по-шавливи – те вече слизаха сами от стола и пъплеха по терасата. Рижко и Сузи играеха с тях и ги топлеха, сгушвайки ги в себе си, когато времето беше хладно.

Рижко вече беше изучил двора на Къщата и съседните дворове. Денем навещаваше Баба в аптеката, а когато тя се прибираше в къщи, безпогрешно определяше отвън в коя стая се намира в момента, скачаше на перваза на прозореца и започваше да мяука, сякаш ѝ даваше знак, че е тук и я пази. Баба казваше, че ѝ изпълнява поздравителни арии от котешкия си репертоар.
Сузи си остана все същата кротка котка. Тя играеше из двора, но не се отдалечаваше много и, дори и да следваше Рижко понякога извън Къщата, обикновено скоро се завръщаше. Тя беше най-послушното коте от цялото си семейство.

Трето поколение котета
Трето поколение котета
Маша пак се запиляваше периодично из селото и често я виждаха в училищния двор. Тя отиваше там и сядаше на дървените пейки, учудвайки с присъствието си учениците. Децата дори я бяха снимали с мобилните си телефони и я показваха на Баба. На снимката Машка беше седнала върху пейката в неясно очакване. Да не би да чакаше бившите си стопани? Веднъж Баба я срещна до училището и ѝ се скара да се прибира. Маша разбра, че е в нарушение, препусна към Къщата и, когато Баба влезе след малко в двора (училището беше доста наблизо), лежеше със затворени очи на терасата и се преструваше на заспала от часове! Такава хитруша беше Машка…
Така Къщата заживя в увеличен състав – освен предишните си обитатели, стопаните си и двете кучета, към населяващите се присъединиха и котките – шест на брой. Една случайно намерена бездомна котка беше увеличила числеността, оживлението и емоциите в Къщата. Какво ли още предстоеше в бъдеще?

Снимки - авторът (следва)


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement