ЕмигрантиВсички автори
2,5 милиона българи работят зад граница (Българи в Канада)
2,5 мил българи работят зад граница

Автор: По българския печат
Категория: Емигранти/Имигранти
Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите. 2,5 млн. наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн.

НОВИНАТА

За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, казва в интервю за "Стандарт" шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва от Мадрид. За един месец служителите ще посетят нашенците в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".

Как ще връщат българите от чужбина?

"Наши експерти ще ги запознаят с дейността на агенцията ни, с конкретни мерки и програми за реализация в България. Ще ги информираме за макроикономическата ситуация в страната, за перспективните сектори, в които биха могли да се реализират и нивата на заплащане. Ще ги запознаем и с възможностите на оперативните програми за стартиране на бизнес, възможностите за стажове в държавните институции, насърчителните мерки на Агенцията по заетостта специално към младежите. Желанието ни да ги убедим, че след като придобият специалност и поработят в съответните държави, да не се колебаят да се върнат и да започнат някаква дейност - било то предприемаческа, било към клон на фирмата, в която до момента са работили, било при български инвеститор. Държавата трябва да предприеме това усилие, защото при тази ниска раждаемост българите, наети в България - 2,2 млн., вече са по-малко от тези, които работят навън - 2,5 млн", казва още той.

"Безспорно това, което привлича хората да търсят работа в чужбина - не само българите, защото това е глобален процес - е по-високото заплащане. Но има доста заможни българи, които не искат да се върнат в страната - заради законодателство, заради условия и пр. Факторите са комплексни. Затова и процесът по връщането на сънародниците ни е много сложен. Смятаме да се опитаме да го изложим на база на лични примери. Българите са интелигентни и може добре да преценят възможностите, които им се дават в родината", казва още шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов.

Коментари от форумите:

>> Ако ние се върнем безработицата в страната ще надмине 60%. Но едва ли някой разумно мослещ човек получаващ 1400,1500 евро и живеещ в нормална държава би се върнал в този абсурд. Аз лично никога!

>> Само ще прахосват държавните средства за командировки и ще си направят безплатна екскурзия за сметка на данъкоплатците. Тези, които живеят и работят в зад граница, знаят по добре от българските чиновници ситуацията в България .

>> Пак ши прахосват пари за безсмислени и глупави неща. Бах ти и чиновниците и политиците. Хък е прав - всеки месец по един обесен чиновник на площада, а пък аз добавям и по един политик до него да виси.

>> Тия "служители" единствено ще си правят екскурзии по столиците - може би това ги и интересува!!
- Първо, посещават само столиците! Българи не работят само в столиците, даже повечето работят извън столиците (ми се струва)!
- Второ, и в столиците как ще ги "посетят"? Ще ги привикат в посолствата ли! И колко ще отидат?
А интересно, колко ли българи има в ... Москва?

>> Е нема що!? Тая разточителна бюрокрация изгони половината работници от територията, а сега ще гори още капитал, за да ги преследва по света, та да избягат и другата половина.
Вместо да затегнат колана и да спрат да харчат, те се чудят какви безумици да финансират.
Това е само провокация, те знаят много добре кои са причините да се махат продуктивните хора от там.

>> Нямат намерение да агитират кьораво и сакато да се връща.
Липсват ни специалисти и има фирми, които са готови да дават добри пари и други екстри.
От тези хора искат да върнат.

>> Демагогия и отчитане на дейност Няма кой да им обърне внимание, различията в живота извън България са огромни, няма кой да се върне, за да работи като луд/ако си намери работа / и доходите му да стигат, колкото да не умре от глад. Да не говорим за социалните придобивки, здравеопазването, законите и какво ли още не..който е бил навън знае много добре, че връщане назад няма

Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ):

Официалните емигранти през 2014-та година са 28 727. Това са хората, които са сменили адреса си от България в чужбина. Най-много са се преселили официално в Германия, Великобритания и Испания. Националната статистика няма данни за българите, които живеят в чужбина, но адресът им по лична карта продължава да е в България.
Чужденците, които са променили постоянния си адрес на такъв в България, са 26615. Най-много са от Турция, Сирия и Русия.

(По данни от българския печат към ноември 2015г)

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement