ЕмигрантиВсички автори
Bonne Fête nationale du Québec (Българи в Канада)
Bonne Fête nationale du Québec

Автор: Bizimi.com
Категория: Квебек, имигранти


Парада провеждан всяка година
Парада провеждан всяка година
Този weekend e „дълъг” за провинция Quebec – чества си националния празник. По официални данни на канадската статистика в Квебек живеят около 5 хил българи, а по официални български източници – в Канада живеят около 83 000 българи. Това ни навежда на сметката, че няма как в Квебек да живеят по-малко от поне 20хил нашенци.
Честит празник на Quebec и на българите в Квебек.

Празникът е на религиозна дата – рожденния ден на св. Йоан Кръстител (Saint Jean Baptiste), покровителят на провинцията.

Концерта в края на парада в парк Maisonneuve
Концерта в края на парада, в парк
Maisonneuve
Самите квебекари обобщават своите тържества като имащи далечни исторически и традиционни корени в честването на лятното слънцестоене. Не от скоро, на този празник се придава и дух на национална еманципация със самочуствието на по-различната френска култура, език и традиции.
В Монреал, живяхме 7 години на пресечката на булевардите Sherbrook и Pie IX, в непосредствена близост до Олимпийския парк, ботаническата градина и парк Maisonneuve. Всяка година, този кръстопът се превръща в сцена на грандиозен концерт, последна спирка на парадa, който тръгва от центъра на града.

Кулинарни идеи за празника
Кулинарни идеи за празника
При хубаво време присъстват около 200 000 участници. Все млади хора, развяващи сини знамена. На концерта се говори и пее само на френски, не се допуска никакво изключение. Може би това е дало повод, някои да наричат концерта – „събор на младите кебекарски националисти”. Освен грандиозността на тази проява, имам експириенс и на някои комични ситуации. Една година реших да комбинирам участие в мероприятието и работа на зеленчуковата градинка, намираща се в края на парка. Гардовете заключват и обезопасяват всичко наоколо и съответно заключили (без да ме видят) градината със синджир, за който аз както се предполага нямам ключ.

Да подразним националистите
Да подразним националистите
Ами сега? Отникъде изход. Наложи се да прескоча поне 3 метрова телена ограда. Добре че имаше стабилна желязна поддържаща конструкция, която ми помогна доста в катеренето. Друга смешна картина са временните тоалетни на концерта. Безброй, подредени една до друга по продължение на парка, с огромни опашки пред тях.
Приятели от Quebec, честит национален празник! Прекарайте си весело и интересно празника. И ако ви остане време - споделете – впечатления и снимки.
Щастливо лято на всички!


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement