MозайкаВсички автори
Водните зимни празници (Българи в Канада)
Водните зимни празници

Автор: МаГИ


България и Канада - сравнение

Освещаване на водата с кръста
Освещаване на водата с кръста
Трите последователни празника в българската традиция - Йорданов, Иванов и Бабин ден са свързани с кръщенето и водата като пречистваща духовна сила.
На Йорданов ден, 6-ти януари, е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление. На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Калоферското ледено хоро
Калоферското ледено хоро
Празникът на Иван/Йоан, 7-ми януари, е в чест на кръстителя на младия Бог Христос. Чества се веднага след Йорданов ден, а традициите на двата празника са подобни. Кръщенето се почита особено от християните, а най-важният момент от ритуала е къпането, което има както пречистваща сила, така и роля за приобщаване към обществото. Къпят се младоженците и децата - почти винаги на открито. Тъй-като се празнува кръщаването, главна роля в което играят кръстниците, Ивановден е празник и за тях. А също и на приятелството като вид покръстване във вярност между другари.

Възстановка на бабин ден от Плевен
Възстановка на бабин ден от Плевен
На Бабин ден, 8-ми януари, според обичая, бабата отивала при своите “бабинчета” - децата, които е израждала през годината. Окъпвала пеленачетата, измивала очите на майките и пръскала момите с вода против уроки. После се връщала в дома си, за да се приготви за гощавката. Посрещала гости само жени, на които е помагала при раждане. Гостенките й носели дарове, а също варена кокошка, пита и вино. Половината храна се слагала на обща трапеза. На празника присъствувал гадулар или гайдар - единственият мъж, с право да участвува в тържеството.
Трите празника носят общото название ВОДИЦИ.


Масовото канадско къпане
В Канада зимното къпане е съвременна традиция, копирана от някои скандинавски и северни страни. Започва преди около 2 десетилетия и се практикува за закаляване и развлечение. Провежда се на 1-ви януари, точно в 12 часа. Смисълът на канадското къпане е по-различен като организация и цел. Докато българското къпане на Йордановден е един вид състезание с награден фонд, в канадското - всеки си заплаща участието, а победител е каузата, за която се събират парите. Обикновено, парите отиват за опазване и подобряване на околната среда.


Мъже, жени и деца
За разлика от българското къпане, в което съществува дискриминация по пол - канадският ритуал е напълно демократичен. В него могат да участват мъже, жени и деца. Допускат се всички желаещи. Поради големите студове в Kанада, които преживяваме в момента, "къпането на полярната мечка" не се проведе в Източна Канада. Във Ванкувър обаче, над 1500 участника са се потопили във водите на Тихия океан, в залива English Bay. Показаните снимки са от новогодишното къпане в Торонто от миналата година.

Общото между зимните водни празници на България и Канада е, че става голяма веселба.

Честити празници на имениците и на всички - да ни закрилят светиите и да ни помагат.
5 яну 2018

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement