Природа - Град - ТрадицииВсички автори
Канадa - как зимуват бездомните (Канада)
Канадa - как зимуват бездомните

Автор: MaGI
Категория: Канада - градска средаОтново хванаха големи студове в източна Канада. Като се започна от Коледа – седмиците се редуват: една - много студена с температури -15 до -30, следващата - нормална зима с температури около -5. В момента пак застудява. За Торонто и южно Онтарио такова време не е обичайно – за разлика от Монреал, където всяка година температури около -30 се задържат поне на 2-3 пъти по за няколко дена, даже седмица. За Торонто, статистиката казва, че това е най-студената зима от 20 години. А вестник „National Post” определя сегашния студ в Торонто като „време тип Едмънтън”.


Винаги когато температурите падат драстично и даже кучетата са облечени, градските власти в най-големия град на Канада, с най-много бездомници, бият тревога и се организират да не допуснат угризения на съвестта на тези, които са на топло. Статистиката за Торонто казва, че бездомниците, които са намерени да живеят по улиците за 2013 година са 447. Общо броят на бездомните, които живеят на открито, в убежища или в други подслони е 5253. Проблемът съществува, въпреки, че не малко пари се отделят за тези хора. Например, бюджетът на програма „Streets to Homes” за 2014г е $13.9 милиона, горе-долу поравно поделени между персонала, който наброява 66 души и бездомните. Програма „Out of the Cold” разполага с $930,000 за зима 2013-2014 и има 18 приюта. Центърът на „Peter street” има бюджет от $3.45 мил. В последните студени дни – подслоните са запълнени до 92%.


Забележимо много са бездомните в Торонто. Защото спят по централните улици на града и се ползват с права, които се спазват. Например, няма легално правило, което да задължава бездомните да отидат в приют. А полицията разговаря с тях и на основата на преценка за умственото състояние на индивида – дали е в състояние да се погрижи за себе си и да не се излага на риск – предприемат действия. И тези действия не са насилие, а убеждение. Присъствах веднъж на подобна сцена. Рано сутринта, един симпатяга спи в един вход на централна улица. Двама полицаи го будиха, молиха, кандърдисваха, а той сънен едвам мърда. Събраха се всичките му „колеги” от района, хокат полицаите, а те не повишават тон и чакат човека да стане и се измести сам от входа.


Полицията действа според закона за менталното здраве. И може да закара някой до място за подслон, само ако човекът не знае къде да отиде или не е облечен добре, или е без обувки. И полицията и служителите в организациите за бездомни се грижат по скоро за тези, които искат да отидат на топло, a не могат да стигнат до там.

Битуват различни митове за бездомните, например, че всичките са луди. Оказва се, че само 10% страдат от шизофрения, а между 20 и 40% са страдащите от различни видове disorders. Има работещи хора, бездомни. Според статистиката, през 2000-та година, 22% от канадските домакинства са с годишен доход под минимума, $25 920, за да имат дом. 5 години по-късно, процентите нарастват до 26. 53% от бездомниците са такива поради неспособност да платят наема си. Въпреки, че Канада е социална и богата държава, разходите се съкръщават непрекъснато. Например, все по-малко се строят социални жилища, а размерът на социалната помощ (welfare) от една страна се намалява, а от друга се затягат правилата за нейното получаване.


Много интересни екземпляри има между бездомните. При по-студено време, обикновено се разполагат върху шахтите. Като у дома си. Една сутрин ръми, а гледам от трамвая един симпатяга - излегнат небрежно, пие си млякото и преглежда сутрешната преса. Не можах да го подмина. Срещу долар ми позира с благодарност и даже ми разказа набързо съдбата си. „Не ме вземат на работа” – вика. „Искам да работя, ама като не ме вземат!” Съгласявам се с него и продължавам. На другия ъгъл – друг спи. Не забравят обаче, преди да се унесат в дрямка, да оставят на видимо място празна чаша от кафе – за такива като мен – да си платят за снимката.

Ще завърша с един от митовете за бездомните, според който те трудно оцеляват в студените канадски зими. В действителност – по трудно издържат на непоносимите летни жеги.

25 януари 2014, Торонто


Preview Large Images


Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement