Природа - Град - ТрадицииВсички автори
Кварталът на уискито (Българи в Канада)
Кварталът на уискито

Автор: MaGI
Категория: Забележителности на Канада


Представление на открито
Представление на открито
В Канада сме, в Торонто, на брега на езеро Онтарио. В най-голямата фабрика за дестилиране на алкохол в света за времето си. Фабриката е построена на 53дка площ, почти преди два века, но съществува и днес. Образува цял квартал - Distillery District. Има повече от 40 сгради и 10 улици, и представлява най-голямата сбирка от индустриални сгради във викториански стил в Северна Америка.
Макар и в близост до центъра на големия град, спиртоварната остава зад река Don Mills, която я отделя от останалите квартали. И когато Торонто се деиндустриализира в края на миналия век, строежите на града заобикалят неудобното място. В началото на 1990-те години, фабриката вече е спряла да работи, но късметът и случайността ѝ помагат още веднъж да оцелее.

Старият часовник
Старият часовник
По това време, Канада изпада в криза и цените на апартаментите падат, затова строителите не проявяват интерес към терена със старите индустриални сгради. И местото заедно със сградите е закупено от фирма, която го превръща в търговско-развлекателен център.
Междувременно, през 1988г, комплексът е обявен за национална историческа забележителност. Някои от сградите - разрушени преди - са напълно възстановени, а други са реновирани и превърнати в заведения, бутици и изложбени зали. Има дори театър. На територията на комплекса не се допускат заведения от веригите за хранене, защото целта е да се създаде индивидуална, характерна атмосфера и уют.

Спиртоварната сграда
Спиртоварната сграда
Комплексът се променя непрекъснато, в него кипи живот и е интересно винаги. Днес например, когато минахме от там - един фокусник забавляваше публиката. Безплатно. Видях булки да се разхождат по улиците. Пред една стена се тълпеше народ. Да не пропусна нещо - отправих се и аз натам. И ето какво ставаше:
На стената пише LOVE. А пред нея двама младоженци позират за снимки. С целувка. Още няколко двойки чакат реда си. Когато тълпата се разреди, забелязах, че буквите на стената са изпълнени с катинари, а на тях инкрустирани имена с послания. В къщи разрових интернет и разбрах каква била модата, историята и поверието:

Заведение на открито
Заведение на открито
Да заключиш любовта (Love lock)

Преди няколко години, на моста Humber Bridge в Торонто, започват да се появяват катинарчета и катинари с любовни послания и заклинания. Указало се, че това е нова мода по целия свят. От Америка до Китай и Япония, от Москва до Париж и Рим, влюбените двойки се вричат в любов като изпълняват и ритуала на заключване. На катинара написват клетвата, катинарът се поставя на мост, а ключа се изхвърля. Тази нова мода причинява и неудобства на градските управи, но специално за Торонто, служителите на парка махат катинарите един път годишно - поради естетически причини.

Улица от комплекса
Улица от комплекса
Управата на Distillery District обаче, решила да претвори идеята в бизнес и преди една година окачила 9 метрова инсталация LOVE, на която поставянето на любовни катинари е welcome. Оттогава - в събота и неделя пред стената с LOVE се тълпят булки и младоженци, из квартала е оживено, весело, красиво, срещат се щастливи хора. И не само това. Старата скулптура на "метално чудовище", която посрещаше посетителите на входа на квартала е заменена със сърце. И всичко това, като израз на всеобщата любов и нейната публична изява.

В Канада - Торонто - 22.08.2015г


Стената LOVE

Любовни катинари

Младоженци пред стената LOVE

Идейно...

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement