Природа - Град - ТрадицииВсички автори
Музикална градина (Българи в Канада)
Музикална градина

Автор: МаГИ


Toronto Music Garden
Toronto Music Garden
Намира се в Торонто, в централната част на пристанището, на кръстовището между крайбрежната улица и Спадайна. Едно красиво бижу на природата и човека, разположено на тясна ивица земя, притиснато между крайбрежната алея и шосето. От едната страна е заградено с яхти, а от другата, с коли и трамваи. Интересно заради наименованието си и идеята на две жени - музикантка (Yo Yo Ma виолончелистка) и дизайнерка (Julie Moir Messervy), които през 1999-та година претворяват едно произведение на Бах - в градина. Произведението е Suite No. 1 in G Major for unaccompanied cell. Всеки един танц в тази суита, кореспондира на отделна част от градината:

PRELUDE - Вълнообразен речен пейзаж с извивки и завои, по които може да се разходите. Придава усещането за течаща река с гранитни камъни за коритото на потока и с ниско растящи растения за бреговете му.

ALLEMANDE (древен немски танц) - изтълкуван като брезова горичка с пръснати из нея пътеки. Приканва посетителите да се запътят навътре към различни съзерцателни места за сядане, които се изместват нагоре по склона, като кулминацията е скалисто място, гледащо към пристанището през кръг от секвои.

Прелюдия
Прелюдия
Германски старинен танц
Германски старинен танц


COURANTE (италиански и френски танц) е темпераментнo движение, което се тълкува тук като спираловидно завихряне през поле от буйни треви и ярко оцветени многогодишни растения, които привличат птици и пеперуди. В горната част е "дългуча" (издължена скулптура от метал), който се върти от вятъра.

SARABANDE (древна испанскa танцoва форма) е изтълкувана като искрящ кръг, ограден от високи иглолистни вечнозелени дървета. Съзерцателен кът, с огромен камък, който е центъра на градината, видян и като място на поета.

Куранта - стар френски танц
Куранта - стар френски танц
Сарабанда - древен испански танц
Сарабанда - древен испански танц


MENUET (френски танц, съвременник на Бах) Неговата формалност и елегантност са отразени в симетрията и геометрията на кръгъл павилион - ръчно изработен от декоративна стомана. Проектиран е да подслони малки музикални ансамбли или танцови групи.

GIGUE (английска танц), чиято жива и шумна музика се тълкува тук като пътека между високи треви, с гледка към пристанището. Пътеката се спуска амфитеатрално и достига до сцена от камъни под плачеща върба; място за неформални изпълнения. Храсти и многогодишни растения служат като рамка, оградила гледка към пристанището.

Менует
Менует
Жига - древен английски танц
Жига - древен английски танц


Музикалната градина не е само по име такава, но и по предназначение. В нея се провеждат концерти с вход свободен през лятото, два пъти седмично - вторник от 19 часа и в неделя от 16. Носете си стол и чадър, съветват на web-site на градината.

Има и нещо българско в тази прекрасна градина. В нея растат 10 дрянови дървета-храсти, по 5 от двете страни на централната част, откъм страната на крайбрежната алея. С много едри плодове, а тази година са се отрупали. Вече са узрели част от тях и привличат берачи. По информация на приятели, познавачите на този плод са иранци и българи. Около тях се навъртат и любопитни азиатци, които не спират да задават въпроси - какво е това, за какво служи и как се употребява.

Двата дряна с берачите
Дряна с берачите
Едроплоден дрян -  канадски
Едроплоден дрян - канадски


Какво ли е музикалното значение на дряна? От дрян са правили най-сладко свирещите кавали и дървените части на гайдите. Дали това е било известно на дизайнерите на градината? И друго нещо - в българската народна култура дрянът се счита за вълшебно дърво, носи надежди за здраве, дълъг живот и добър късмет.

19 август 2016г, Торонто
Harbourfront centre, Music Garden


Дрянът зрее в Канада-19 авг 2016

На фона на градината - CN кулата

План на градината

Поглед отгоре

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement