Природа - Град - ТрадицииВсички автори
Поздрав от Слънчев бряг в Торонто (Българи в Канада)
Поздрав от Слънчев бряг в Торонто

Автор: MaGI
Категория: Канада - Торонто


Честита Нова 2017-та година

Слънчев бряг в Торонто
Слънчев бряг в Торонто
Ще се изненадате ако научите, че финансовата столица на Канада е известна и като градът на плажовете. Те са напълно безплатни, предлагащи всички удобства и даже екстри: шезлонги и чадъри (там където ги има), места за плажен волейбол, за пикник с маси и барбекюта, басейни и алеи - поддържани изрядно. Няма бариери и входни такси, няма концесии и рекет на търгаши. Всеки от многобройните плажове на 5 милионния град, разположен на брега на езеро Онтарио си има свой уникален характер и забележителност, с която се отличава и запомня.

Изчакване точно в 12
Изчакване точно в 12
Такъв е случаят и със Sunnyside beach (Слънчев бряг), който се намира на запад от центъра на големия град. Този плаж е известен със зимното къпане на полярната мечка. Ритуалът започва преди 11 години и от тогава се провежда всяка година на 1-ви януари точно в 12 часа, все на този плаж. Независимо от зимните условия, температурите на въздуха и водата, мъже и жени се събличат по бански и се потапят във водите на езерото.
Създалата се вече традиция се провежда в доста градове на Канада, и има за аналог скандинавските страни, както и други страни, по света и Европа.

Смело напред
Смело напред
Подобна е на българските водици, Йорданов и Ивановден и се практикува за закаляване и здраве. Смисълът обаче на канадското къпане е по-различен като организация и замисъл. Докато българското къпане на Йордановден е един вид състезание с награден фонд, в канадското - всеки си заплаща участието, а победител е каузата, за която се събират парите. Специално в Торонто - парите отиват за околната среда на града. За изминалите 10 години, "Къпането на полярната мечка" в Торонто е събрала около 300хил долара.

Голямото зимно къпане
Голямото зимно къпане
За разлика от българското къпане, в което съществува дискриминация по пол и етнос, а от миналата година и по населено място (спомнете си как калоферци изгониха гостите си от леденото хоро) - канадският ритуал е напълно демократичен. В него могат да участват мъже, жени и деца. Допускат се всички желаещи.
Днешният ден на зимното къпане - беше много красив: с безоблачно синьо небе, спокойна вода и с много публика. И участниците бяха многобройни тази година. Безплатно топло кафе и какао, с мляко и захар - подкрепяха духа и настроението. Имаше за всички - и за участници и за публика.

По-бързо навън
По-бързо навън
Така живеем в Канада. Приятно, интересно и демократично. За да видите как премина днешното новогодишно къпане във водите на езеро Онтарио, едно от 5-те Големи Американски езера - прилагам снимки. Забележете природата, пясъка, чистотата на водата, алеите по плажа.
Честита Нова година на всички българи по света. Здраве на всички. И дано през Новата година, родната държава България - намери по-прав път, към по-добър, богат и справедлив живот.

За много години!


Ауууууууууууу...

Лято ли е зима ли е

Зимен плаж

Кафе и какао за всички

След къпането

И ние сме тук

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement