Природа - Град - ТрадицииВсички автори
Пролетен албум от Канада (Българи в Канада)
Пролетен албум от Канада


Няма да е пресилено ако кажем, че канадските градове, са сред градини. Въпреки, че тази пролет е студена, Канада започва да цъфти. Снимките са от Торонто, космополитен и красив, и в същото време много естествен град, с много природа, паркове и градини. Такива са всички градове на Канада. Какво расте и цъфти в момента?

Пред къщата Спадайна
Пред къщата Спадайна
Спадайна - Galanthus nivalis
Спадайна - Galanthus nivalis


Кокичета (Galanthus). Най-гъстата колекция е в Spadina house. Веднага вляво и вдясно от входната порта на имението. Фронтално от къщата, покрай зида вдясно - и там се белеят. Тези малки хубавици изглеждат на пръв поглед много обикновени и еднакви, но ботаниката разпознава около 75 вида. Някои видове се продават по стотици долари за луковичка.

Galanthus Hippolyta
Galanthus 'Hippolyta'
С жълта главица и четирилистно
С жълта главица и четирилистно

Имам съседка, по баща украинка, родена в Канада, отглежда един много интересен и красив вид кокиче Galanthus 'Hippolyta' - с къдраво вътрешно венчелистче. Пък в градината на комшийката ми румънка, цветарка по професия, растат други два интересни вида кокиче: едното с 4 бели листенца, а другото - с жълта главица.

Самакитка - Eranthis
Самакитка (Eranthis)
Пред къщата Спадайна
Пред къщата Спадайна

Самакитка (Eranthis). Пред къщата Спадайна, вляво, има две поляни пожълтели от това дребно и слънчево цвете.

Дряна
Дряна
Кокичета зад дряна
Кокичета зад дряна

Дрян - да знаете, че го има и в Канада - в парковете. По крайбрежната улица в музикалната градина има две огромни китки от по 6 дървета, а също и по хълма към къщата Спадайна. В български парк дали се среща дрян? Едва ли. От него се правят сурвачки за василов ден, с една дума към него има търговски интерес и едва ли би се задържал подобен храст, в български парк. Зад двете дрянови дръвчета, по хълма нагоре, покрай оградата, извън парка Спадайна, растат и кокичета.

Минзухар син
Минзухар син
Минзухар жълт
Минзухар жълт

Mинзухарите - сега им е времето. Най-ранните вече са разцъфнали. Разнообразни по вид, форма, цвят - едно истинско шарено изобилие навсякъде - по паркове и частни градини.

Бял сибирски синчец
Бял сибирски синчец
Обикновен син синчец
Обикновен син синчец

И синчецът сега започва да цъфти - сибирски, бял с нежни сини раета. И обикновен син, който е дал името на цветето. Срещат се дворове на къщи в Торонто засинели от синчец. Също като в детското стихотворение на Вазов включено в буквара - "Песента на синчеца". Вазов говори за полето, а в Канада полето се намира сред един от най-динамичните световни градове. Така е в Канада. Единство на природа и град. Град сред природата и природата в града.

Иван Вазов - "Песента на синчеца"
Малко цвете съм в полето,
аз съм синия синчец,
любя въздуха, небето,
кича полския венец.
Кат небето се синея,
ако ситно и да съм,
с мойта хубост хубавея
всяка нива, слог и хълм.

26 март 2017


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement