Природа - Град - ТрадицииВсички автори
Канадско ледено вино за св.Трифон-Зарезан (Българи в Канада)
Канадско ледено вино за св.Трифон-Зарезан

Автор: MaGIДатата на църковния празник Свети Трифон (1-ви фев), съвпада с канадските празници на леденото вино. Долината на река Ниагара е най-големият производител на този елексир - в Канада и света. Тази зима, лозарите споделят радостта си за една от най-добрите реколти през последните години: като се започна от средата на декември, имаше достатъчно студове, а гроздето според строго контролирани правила се бере когато е замръзнало и температурата на въздуха е под -8°C. Много е трудно да се улучи промеждутъка от време, когато температурите са ниски, за да се обере гроздето колкото се може по-рано - преди птиците да са го довършили. Често земеделците берат гроздето през нощта. В днешно време с въвеждане на техника за бране, се използва 5 пъти по-малко работна ръка. Бързина при прибиране на реколтата и подходящо студено време са от критично значение за добра реколта. А тази зима по всичко личи, че това е изпълнено.


Канадците не са открили леденото вино, но те довеждат производството му до съвършенство. Ice wine са пили още римляните, a в по-нови времена, записани истории идват от Германия, някъде от 1800-та година. Тогава зимата е била толкова сурова, че земеделците, загрижени за изхранване на животните, не обрали гроздето, а го оставили за фураж. Били много изненадани, когато от замръзналия плод се получила вкусна, сладка мъст. И така се тръгнало с леденото вино, което идва в Канада много по-късно. През 1972г, един германски емигрант в провинция BC, произвел първото ледено вино в Канада, защото му се досвидяло да изхвърли замръзналата реколта от грозде. Опитът се оказал сполучлив и рaзкрил, че канадският климат е много подходящ за производство на снежното вино.
Производството на вино в Канада не е само селско-стопанска индустрия, но и туризъм. Лозята и винарните по Ниагара са посетени миналата година от над 200 000 туристи, а китайците купуват от най-скъпото ледено вино (между $65 и $100 бутилчето). Канада произвежда годишно около 336 000 литра ледено вино и 19 400 000 литра обикновено.

Това е Канада, студена или топла, високо-технологична или селскостопанска, привлича вкуса и погледа на света.

1.фев.2018г Канада


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement