Българите в Канада

В категорията:

За автора:


Анна Цветкова е професионален литератор, редактор и преводач. Обожава пътешествията и градинарството. Автор е на книгите: Пътувай с мен, Сърце от камък и Контрасти. Книгите могат да се закупят на личния емейл на Ани - annatzvetkova39@gmail.com, в църквата Св.Иван Рилски - Монреал и книжарница Хеликон - София. Книгите й са изпълнени с лични оценки, живи, динамични, подобни на планински бързей. Наситени са с фактология и хумор. Четат се на един дъх.


Всички автори
Рим е история, музей и вечност (Обичаме да пътуваме - споделени впечатления)
Рим е история, музей и вечност
(Част от едноименния пътепис)

Автор: Anna Tzvetkova - Montreal, CanadaТворба на Микеланжело
Предполагам, че всеки човек има поне една голяма мечта, към която се стреми цял живот. Аз имах много мечти – едни осъществих, други ме чакат, а трети ще си отидат зедно с мен. Осъществих едно страстно желание - да посетя Флоренция- родното място на Микеланжело, да видя произведенията му в естествената им среда и при възможност да докосна някои от тях.

Фитилът на това желание запали книгата Страдание и възторг на Ървин Стоун (The Agony and the Ecstasy by Irving Stone). Който е имал възможност да я прочете, ще ме разбере. Многократно бях посещавала северна Италия – Венеция, Милано, Болоня, но никога Флоренция и Рим. И като неизлекувана болка, която непрекъснато напомня за себе си, така и желанието ми да посетя Флоренция нарастваше, докато стана непоносимо. Превъзмогнах настроения, време и пари и... ето ме най-сетне в Италия, в сърцето на Рим.


Анна Цветкова в Рим
Бях с група руски туристи. Отседнахме в четиризвездния Gran Hotel Ritz - името голямо, условията повече от скромни. E, за няколко нощи хотелът беше приемлив, нямах намерение да го купувам. Затова пък кварталът беше повече от шик – най-богатият и най-красивият в Рим. И от тук всичко тръгна на бегом. За кратко време трябва да видиш, ако не всичко, поне част от многото. Хей, опомни се, и през ум да не ти минава, че онова, което е сътворено за хилядолетия преди теб, можеш да го видиш за няколко дни. И все пак- бягай, бягай още сега, не губи време, неотпочинала, недоспала, едва гледаща – посещение на нощен Рим. Тъмно и в тъмното безброй светлини и осветени обекти. На ляво- това, на дясно онова, въртиш глава, думите на водача се сливат с общия глъч и къде дочула, къде недоразбрала, задавам въпроси. Без въпроси, моля- отрязва водачът, утре ще ги видите на светло. Тогава какъв е смисълът на този нощен пробег?

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi
С такава мисъл слязох от автобуса и се отзовах посред нощ на един претъпкан с хора малък площад пред Fontana di Trevi. И както бях полузаспала, изведнаж се разсъних. И сляпа да бях, щях да прогледна. Стоях очарована от светлините и сенките, от които изплуваше Нептун, конете, фигури на божества и хора – всичко се сливаше в едно ноктюрно с водата, която се плискаше щедро. Аквадуктът, прокаран още преди Христа, поправян многократно, докарва вода от извори на 13 км. извън града. В сегашния си вид строежът на сградата и фонтана е започнат през 1732 год. и завършен през 1762 год. Според древно поверие за да се завърнеш след време на същото място, трябва да застанеш с гръб към фонтана и с дясната ръка да хвърлиш през лявото рамо монета. Е, за суеверна, не си суеверна, ама какво пречи да хвърлиш една монета. Кой знае, може би... Е, хвърлих монетата, да видим...

Българска православна църковна община “Св.св. Кирил и Методий” Рим
Българска православна църковна
община “Св.св. Кирил и Методий” Рим
Оттеглих се от фонтана за да дам възможност на други да хвърлят своите монети и уморена се облегнах на една ограда. Почувствах, че главата ми опря в нещо студено и гладко – обърнах се и се смаях. На едва мъждукащата светлина, идваща от фонтана, съзрях на желязната ограда блестящ надпис на чист български език: Българска православна църковна община “Св.св. Кирил и Методий” Рим. Боже мой, можех десетки пъти да посетя Fontana di Trevi и да не се приближа до тази ограда и да не прочета този надпис. Някаква топлинка сгря душата ми. Виж- казвам на рускинята до мен – какво съвпадение да се подпра точно на този надпис. А, не, каза тя, няма нищо случайно на този свят. Забравих умора и през цялата нощна разходка весели мисли минаваха през ума ми – Боговете от Fontana di Trevi гледат право в изображението на Св.Св. Кирил и Методий.! Хубава поличба и нека пребъде през вековете!

В базиликата Свети Клементе
В базиликата Свети Клементе
В един от дните на престоя ни в Рим, направих едно отклонение от официалната програма. Това беше задължение, което произтичаше от моята славянска кръв. Трябваше на всяка цена да се поклоня на гроба на св.св.Кирил Философ в базиликата Свети Клементе (S.Clemente), една от най-старите в Рим. Пристигнах запъхтяна в последните минути преди затваряне на църквата. Молих служителките със сълзи на очи да ме пуснат в подземието, където се намира гробът. За тях бях една от многото. Вече е затворено и край. Не, не, извиках и блъснах вратата към подземието, тя се открехна и аз се спуснах по стълбите надолу. Служителката извика, но или не й се тичаше след мен или сърцето й се беше смилило. И така, имах секунди да видя потъмнелите камъни, върху които в златни тонове се открояваше мозайка с образа на св. Кирил. Успях да прочета и надписа на български “В памет на Българския равноапостол и просветител св. Кирил от Българския народ.” 869-1929. Светлините угаснаха и трябваше да се измъквам пипнешком нагоре, където служителката ме посрещна гневна. Като видя лицето ми, обляно в сълзи, махна само с ръка и ми посочи параклиса, зад чиито решетки стояха образите на двамата братя. Щракнах с фотоапарата и замаяна излязох навън. Смрачаваше се. Поех бавно към хотела. Имах нужда да повървя пеша, да успокоя емоциите си, да асимилирам видяното.

Рим е музей. Рим е история. Рим е вечност...


Колизеумът в Рим

Пантеонът

Preview Large Images     (снимки авторът)


Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement