Българите в Канада

В категорията:

За автора:


Анна Цветкова е професионален литератор, редактор и преводач. Обожава пътешествията и градинарството. Автор е на книгите: Пътувай с мен, Сърце от камък и Контрасти. Книгите могат да се закупят на личния емейл на Ани - annatzvetkova39@gmail.com, в църквата Св.Иван Рилски - Монреал и книжарница Хеликон - София. Книгите й са изпълнени с лични оценки, живи, динамични, подобни на планински бързей. Наситени са с фактология и хумор. Четат се на един дъх.


Всички автори
РАЗКОВНИЧЕТО НА УСПЕХА (Българите в Канада)
РАЗКОВНИЧЕТО НА УСПЕХА

Автор: Anna Tzvetkova - Montreal
Категория: Българи в Канада


Да съчетая приятното с полезното – това не ми се случва много често. А ето как съвсем наскоро стана това. Бях поканена на градинското парти на Марияна Михова, агент по недвижими имоти. Марияна организира всяка година парти със своите приятели, клиенти, сътрудници от други браншове - на барбекю. Прави го на семейната вила сред прохладните борови гори на Лорантидите.

Не ми достигат суперлативите за да опиша природата, но ето какво се е запечатало в спомените ми: вилата е кацнала на брега на езеро с огледална повръхност, която се браздеше само от сенките на околните дървета. Лек бриз полюляваше нежните листа на водните лилии. Диви патици се гмуркаха в прозрачните води...

Марияна Михова
Марияна Михова
Сред тази приказна обстановка, Марияна посрещаше гостите си. Изящна в елегантната си рокля, тя сновеше между хората, масите, напитките, искаше на всеки да обърне внимание и за мое учудване – успяваше! Гледах я с възхищение. Не бях чувала друг агент по недвижими имоти да прави такива срещи. Да се подготвиш да посрещнеш повече от 100 човека и да се погрижиш собственоръчно да подготвиш салатите, да осигуриш напитки, кебапчета, пържоли... трябва наистина да си "широко скроен". Голям дял в приготовленията имаше и съпругът й Евгени Михов – строителен инженер, инспектор на сгради. Безспорен тандем – както в живота, така и в работата, и в забавленията. Едно мъжко рамо до една интелигентна жена, една семейна двойка, която знае какво може и как да постигне целите си.

Българско хоро на канадска ливада
Българско хоро на канадска ливада
Разбира се, трябва непременно да подчертая и помощта на приятелите им, с които работят заедно. Тънката фигура на Веселина Сандрева, ипотечен брокер, сновеше безспир от кухнята на вилата до масите, разположени в различни кътчета на зеления рай. Мъжът й, Жасмин, с виртуозен замах обръщаше кебапчетата и пържолите на барбекюто. Роси Огнянова предлагаше собственоръчно направени сладкиши. Друг помагаше да се изнесат столовете и да се подредят масите. Трети сервираше напитките. И още няколко чифта ръце се стараеха да създадат уюта, на който всички ние се наслаждавахме.

Не съм виждала друго такова частно барбекю-парти с толкова позитивна енергия, която лъхаше от всичко – домакини, обстановка, гости. Изненадите не свършваха с това.

Спечелилите томболата
Спечелилите томболата
Една кола изсипа четирима млади мъже, облечени в униформи, емблемата на които гласеше на есперанто Servo per Amikeco или на български Служба чрез приятелство. Бяха българи, членове на Международната асоциация на полицаите. Не бях чувала за такава асоциация, но научих, че International Police Association (I.P.A.) е основана от английският полицай Arthur Troop на 1 януари 1950 год. Членовете на тази организация имат идеалната цел да помагат на хората със своите познания за сигурност. В Монреал седем българи, бивши полицаи, създават групата Region 7 Montréal. Те присъстваха на партито по покана на домакинята. Бяха дискретни, ненатрапчиво следяха за сигурността на гостите, които се цамбуркаха в езерото или отпрашваха с водното колело и кануто до отдалечените брегове. Разговарях с един от тях – Стоян Чонев, който търпеливо отговаряше на въпросите ми, без да показва изненада от моето невежество в полицейската сфера.

Голямата изненада за всички беше лотарията, която Марияна беше подготвила за своите клиенти. Сертификатът - подарък за 1400 долара се падна на младото семейство Анелия и Атанас Димитрови. Тази сума могат да използват за която искат дестинация чрез агенцията на Ева Асланян. Да им е честито и да си го използват със здраве!

Ева Савова
Ева Савова
От малка палатка на високия скат се носеше приятна музика. Гласът на Ева Савова ни накара да спрем разговорите помежду си и да се пренесем далеч във времето на “Старите приятели”, на Тоника CV, на Ваня Костова. С песните нахлуваха и спомените... Спомените и... Дунавско хоро, и Бяла ружа ... и още и още.. Българското хоро се виеше по Канадската ливада и ситните стъпки на Моника даваха настроение на играещите и на гледащите. Няма насита погледът, когато съзерцава красиви българки да играят кръшни хора. И без да играеш, докосне ли музиката душата ти, усещаш зова на българската кръв, която тече в жилите ти. И времето спира, и няма разстояния, има само българска музика, която се носи във въздуха и трепти в душата ти. Дори само за този момент, благодаря ти, Мариана, че ни даде възможност да го изживеем.

И още една изненада – Марияна даде трибуна на друг професионалист, Венци Фичев, да предложи на новодомците своите продукти и материали за реновации и ремонти, което той направи с компетентност и убедителност. Някои от гостите идваха, пипаха материалите за изолация, интересуваха се от качеството и разбира се от цените. И сигурно е, че не един ще потърси услугите му.

Барбекюто отмина, но аз често си спомням за него. И за централният герой - Марияна, която е едно невероятно откритие за мен не само като човек, но и като професионалист. Едва от десетина години в Канада, сменила рязко посоките на съдбата и на професията си, тя става една от най-търсените агентки по недвижими имоти в Монреал. Сред клиентите й освен българи видях много руснаци и кебекари.

И все се питам, къде е разковничето на успеха?

Несъмнено - вродена интелигентност, чаровна усмивка, добронамереност. Но и постоянство. Упоритост в търсене на най-доброто за клиента. Все качества, които те карат да й се довериш, да й повериш мечтите си за дом и да го реализираш чрез нея. И ще си сигурен – нейната позитивна енергия ще бди като благословия над дома ти.

Координати на героите от разказа:

Марияна Михова (Agent immobilier affilié, Groupe Sutton 514 652 5060)
Евгени Михов (Batiment Expert Montreal 514 578 8295)
Веселина Сандрева (Multi-Prêts courtier hipotecaire 514 651 2097)
Ева Асланян ( Equinox Voyages Outremont 514 277 4464)
Венци Фичев (Сonstruction Alex 514 887 9278)
Марияна Данкова (автор на снимките - http://pepitaphotography.com/ )
Анна Цветкова - (автор на разказа, email ani_tzvetkova[at]yahoo.com)


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement