Общество, политика

В категорията:

За автора:


Георги Вълков е инженер по пристанищно строителство. Получил е магистърска и докторска степени в Санкт Петербург. Специализирал в Япония. Работил е последователно в БАН, държавни и частни компании в България, Украйна и Канада. Познава добре Запада (Канада) и Изтока (Русия и Украйна) и пише по въпроси, които смята, че не се познават, представят или интерпретират вярно пред общественото мнение.


Всички автори
Как Косово легитимира Крим (Българите в Канада)
Как Косово легитимира Крим

Автор: Георги Вълков, д-р инж.
Категория: Общество, политикаКрим е отбелязан с червено.
Автономна област на Украйна,
дели ги 8 км граница
В днешната усложнена международна обстановка настава време разделно. Разделът е противопоставянето на западно-европейско-американските „демократични ценности” срещу руското „самодържавие”. Зоната на интереси (американски или „велико”-руски) се оказва Украйна и нейната бъдеща ориентация в геополитическата ос Изток – Запад. Или, в по-далечна перспектива, нейната възможна „опция”: НАТО – анти-НАТО. В тази битка са въвлечени всички - от протестиращите по „майданите” на Украйна, до политиците от най-висока йерархия в световен мащаб, без да сме подминати и ние – редовото население, което трябва да бъде спечелено за едната от двете каузи. Включиха се дори предсказателите – руският астролог Павел Глоба, напр., предрича тежка година за Русия поради „проклятието на Лермонтов”, което се реализирало над Русия на всеки век след смъртта на поета. Но най-активни са, естествено, политиците – като се започне от Белия Дом и западно-европейските държавници, мине се през Кремъл и Украинската Рада и се слезе до нивото на българските министри и депутати. И съответният инструментариум за промиване на мозъци, реализиран чрез масмедиите, върти на пълни обороти.


Замакът "Лястовиче гнездо" - една
от перлите на Крим
В този аспект, искам да разчупим познатия стереотип „добри” – „лоши” (респективно, „демократи” – „комунисти”) и да се опитаме да анализираме фактите, за да си съставим собствено мнение, независимо от това на големите „диригенти”. А фактологията по темата е следната.

През 1999 г. НАТО обяви несанкционирана от ООН война на тогавашна Югославия, която впоследствие доведе до откъсване на територия от суверенната Сръбска Република и създаване на независима квази-държава Косово (казвам „квази”, защото и до днес независимостта на Косово е призната частично – от половината от страните-членки на ООН). При това военната намеса в полза на Косово беше прецедент в най-новата история на планетата за периода след 1975 г., когато бе подписано Хелзинското споразумение за ненарушаване на териториалната цялост на държавите в съвременните им граници (други военни намеси от този период, като първата война срещу Ирак против инвазията му в Кувейт при Буш-старши, бяха оторизирани от ООН). Подчертавам – Хелзинското споразумение беше подписано от всички европейски държави (без Албания) и от екс-СССР, САЩ и Канада, т.е. от участниците в двата противостоящи военни блока – на бившия Варшавски договор и на НАТО и до 1999-та бе съблюдавано.


Ялта - исторически, туристически,
Кримски
В най-новата история има и друг международен прецедент на завземане на съседна чужда територия, която се счита за стратегическа зона на безопасност за окупаторите - секторът Газа, завладян от Израел. При това срещу Израел не се прилагат международни санкции от западно-европейските държави и заплахи от НАТО. С какво полуостров Крим за Русия да е по-различен от сектора Газа за Израел? Или западно-„демократичните” критерии се прилагат избирателно?

Знае се, че в Америка действа прецедентното право. Не можаха ли през 1999-та САЩ да разберат, че след несанкционираната си военна интервенция международните съглашения ще загубят своята сила, съществуването на ООН ще се обезсмисли, а в света ще властва правото на по-силния? И да предвидят, че с Косово те създават един много опасен международен прецедент на бъдещи сепарации в държави с подобни етнически проблеми? Като в регионите с кюрдско население в Турция, палестинските територии в Израел, баските земи в Испания, Северна Ирландия, автономните области Осетия и Абхазия в Грузия и пр. (авторът на тези редове лично предсказа подобен сепаратистки сценарий в бъдеще още в началото на военните действия в Косово и го заяви публично на открит антивоенен митинг в България).


Природата на Крим. Строежите -
далече от плажната ивица
Днес много се демагогства във връзка със събитията в Украйна, като в пропагандата се включва и правова „аргументация”. Носителите на "демократичните ценности" от Западна Европа и САЩ се позовават на украинската конституция, която не оторизира само-обявяването на автономна област Крим за независима зона или държава. При това, обаче, се забравя казуса Косово, където нито сръбската конституция, нито тогавашните международни правови норми разрешаваха подобен сценарий в Сърбия (впоследствие ООН специално гласува промяна на действащите международни разпоредби за да узакони сепарацията на Косово). Сега немският канцлер Меркел всуе декларира как Крим не бил Косово и нямало място за сравнение. От гледна точка на прецедентното право не виждам никаква логика в подобна теза, изказвана и от други апологети на военния алианс НАТО.

„Който сее ветрове, ще жъне бури”. Без да оневинявам Путин за преждевременната му военна интервенция в Крим, ще перефразирам пословицата: който пося семето на сепаратизма в Косово, да очаква бурята на разцеплението в Украйна (при това не се знае, дали тя ще се ограничи само на полуострова). А в бъдеще – и нови политическо-военни сътресения в подобни етнически взривоопасни области: турски Кюрдистан, окупираните палестински територии, баските и каталонските провинции на Франция и Испания, мюсюлманските региони на Китай… Дано се окажа лош пророк, но едва ли, защото докато пишех тези редове, вече се публикува изявление от испанския депутат Енрике Равело, който приветства референдума в Крим и визира аналогичен такъв в Каталония през ноември тази година. Само да не се получи и „ефектът на доминото” в тази насока, защото се появи и информация за „стартиране на референдум за отделяне на Венецианската република” (бившата) от Италия (в днешния век на „on-line” технологиите докато решиш да съобщиш нещо и то вече те изпреварило чрез Интернет!).


Природата на Крим
Това са фактите и логическите изводи от тях. Останалото е демагогия – по-изкусна, или по-посредствена, в зависимост от дипломатическите и медийни възможности на пропагандаторите. А „демократическите ценности” са манипулативно използвано клише, което трябва да се преразгледа. Някога Айнщайн открил Теорията на относителността, като се усъмнил в съществуващите определения за пространство и време. Едва ли ще открием нова теория като Айнщайн, ако подложим на съмнение клишетата, но поне ще започнем да мислим критично и да имаме собствено мнение по съществени проблеми. И да престанем да гледаме на света през „черно-бели” очила – няма „добри” и „лоши” герои на геополитическата сцена, има интереси на участниците в конкретните събития. И техните опити да спечелят останалата „аудитория” на своя страна. Дори и с цената на лошо скроена демагогия. Защото нито Русия е „абсолютното зло”, нито Западът е олицетворение на истинност и справедливост. А просто нека да помним историческите събития за да анализираме логически вярно фактите и да не се поддаваме на тиражираните от средствата за масова информация внушения.
(снимки от интернет)

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement