Общество, политикаВсички автори
КАНАДА - в топ 10 по просперитет (Българи в Канада)
Просперитетът на Канада

Автор: От световната преса
Категория: Общество и политика


Maligne Lake Alberta
Maligne Lake Alberta
Канада е 8-ма, а България е 51-ва по просперитет в света, показва тазгодишното издание на Legatum Prosperity Index. Той се базира на резултатите в 9 области, изследвани в 149 държави в света, в които живеят 96% от човечеството, и които са отговорни за 99% от брутния вътрешен продукт на света.

Ето редицата на първите 10: Норвегия, Нова Зеландия, Финландия, Швейцария, Швеция, Холандия, Дания, Канада, Австралия, Англия. Германия (11) и Щатите (18). Русия (101) и Китай (90) са към дъното.

Най-висок е рангът на Канада по отношение състоянието на личната свобода (2), бизнес средата (4) и "социалния капитал" (6) - социалните отношения между хората в страната, гражданската активност и социалните норми. Управлението на държавата (9) е също сред 10-те най-добри в света, докато образованието (13) и икомиката (15) са малко под 10-те в класацията.

Canada prosperity ranking
Canada prosperity ranking
Най-ниски са стойностите на Канада в областите - Природна среда (18), Здраве (24) и Сектора на сигурността (24). Очудващи са тези стойности като се има предвид колко грижи се полагат за опазване на околната среда, за което рециклажът е издигнат в култ. А здравеопазването е безплатно и общодостъпно. Не можем да се оплачем и от сигурността - полицията е невидима, но камерите записват навсякъде и служат за доказателство, а случи ли се инцидент - на минутата пристигат и полицията, и пожарната, и линейките. С една дума - живее се сигурно, без страх и безпокойство. В сравнение с други страни обаче - изглежда има още какво да се желае и прави в тези три области.

Канада отстъпва от първите позиции. Последната година пада от 5-то на 8-мо място. А за целия период от 2006г, откакто съществува класацията, Канада слиза от 4-та позиция до 8-ма.
За миналата година, Канада се е подобрила с една позиция в Околната среда и е отстъпила с 8 позиции в Здравеопазването.

Bulgaria Sofia
Bulgaria Sofia
За България
Лоши са позициите ѝ в бизнес средата (80), както и здравеопазването, 79-о място. Ефективността на българските управници, демокрацията и спазването на правните принципи са на 71-во място в света. По отношение на сигурността и образованието, България е съответно на 40-то и 41-во място.

Добрата новина е, че има подобрение с 6 места от миналата година и с 9 места от 2006 г., когато започва следенето на индекса. Най-голямо е подобрението в областта на икономиката - България се изкачва от 81-во до 65-о място в света.

Целият свят се подобрява, отчита тазгодишното издание на индекса. Просперитетът се е увеличил с 2,6% спрямо 2007 година, и в момента е на най-високата си стойност за десетиетието. Освен това, просперитетът е растял по-бързо от 2012 до 2017 г., отколкото в периода между 2007 и 2012 г.
Това обаче е добра новина само за част от държавите в индекса - дупката между най-високите позиции и най-ниските се е увеличила в последните пет години.

Чехия прави отлично впечатление, като заема 26-о място в световната редица по просперитет и е първа сред бившите соц-страни. Тази малка държавица с инат, трудолюбив, славянски народ, вече е възвърнала позициите си отпреди Втората Световна война, когато се е славила с подобен авторитет и с най-добре развити железници в света.

Азиатските страни показват голям икономически бум, а във всеки регион в света, най-бързо в Африка, има подобрение в управлението и прозрачността. Очаквано, има спад на нивото на сигурност в държавите от Близкия изток и Северна Африка, както и в отделни държави в Южна Америка.

Западна Европа пък за първи път задминава Северна Америка по просперитет.

Подробности и възможност да сравните отделните държави можете да видите на официалния сайт на индекса тук.

7 дек 2017г
Снимки от prosperity.com


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement