Общество, политика

В категорията:

За автора:


Анна Цветкова е професионален литератор, редактор и преводач. Обожава пътешествията и градинарството. Автор е на книгите: Пътувай с мен, Сърце от камък и Контрасти. Книгите могат да се закупят на личния емейл на Ани - annatzvetkova39@gmail.com, в църквата Св.Иван Рилски - Монреал и книжарница Хеликон - София. Книгите й са изпълнени с лични оценки, живи, динамични, подобни на планински бързей. Наситени са с фактология и хумор. Четат се на един дъх.


Всички автори
Обезобразеният рай (Българи в Канада)
Обезобразеният рай

Автор: Анна Цветкова


с. Баня през 1936г
с. Баня през 1936г
Една приятелка, няколко пъти настоятелно ме помоли да пиша само хубави неща за България. Нейното желание съвпадаше с моето – да видя и опиша красива България. Помислих си, природни красоти дал Господ в България. Къде по напред да отида? И намислих: село Баня, Карловско, което някога ме омагьоса с красотата си, с дъха на цъфналите липи, с горещата си минерална вода. Оказа се, че Баня вече е град. Е, село или град, за мен няма значение. Важното е, че Баня се намира в сърцето на Розовата долина. Помня липите и пазя още аромата в ноздрите си. Природата щедро е дарила тази земя. Лечебни минерални извори бликат от гърдите й. Розовите градини ухаят през юни, огласяни от песните на розоберчките. Къде по-хубаво място от този рай?
Преди много години двамата братя Иван и Велислав Багарови правят село Баня световна известност с производството на висококачествени вина и ракии, етерични масла – розово, лавандулово и ментово. Създават стотици работни места. Минералните бани привличат много летовници. Баня процъфтява. Строят се триетажни къщи, в които блика живот. Даже и Цар Борис Трети се влюбва в селото и си построява дом за да идва често и да лекува ревматизма си. Околните махали оживяват. Под прохладните сенки на лозниците в Кишиш махала край поточетата, които прекосяват китните дворчета, летовници и селяни пият на глътки ароматната ракия и се чувстват като в рая.Сърцето на Розовата долина наистина е земен рай.
Царската вила
Царската вила
В социалистическо време в Баня е построен модерен спортен комплекс, с плувни басейни с топла минерална вода, тренировачни зали, стадион, хотели. Село Баня има даже летище! И Клуб на летците! Щастливо село! Българските спортисти целогодишно тренират, печелят световни призове. Тук тренират и чуждестранни клубове. Всичко това прибавя още работни места. Селото благоденства. Баня създава свой олимпийски шампион по плуване.
Идва така наречената демокрация след 1989 година. Местните хора с почуда и страх наблюдават обезлюдването на селото, наречен вече град. Затварят се маслодобивните предприятия и винарната. Раят постепенно запустява. Няма вече работни места. Младите хора напускат и търсят препитание в други населени места или в чужбина. Кишиш махала се обезлюдява. Поточетата, течащи през дворчетата, се губят в обраслия ги шумак. По думите на селянин от град Баня, някой си Николай Бареков, устат журналист, преуспяващ евродепутат и не знам още какъв, дал по договор (дали пък не е подарил?) спортния комплекс на някой си Христо Ковачки, български олигарх, мултимилионер, притежател на рудници и на почти всички ТЕЦ-ове в България. Ковачки сключил договор „за подръжка и експлоатация на спортния комплекс“. Спортният комплекс пустее. Природата празно място не търпи. Трева, дървета и храсти растат в басейните, стадионът е избуяла нива, ръжда разяжда оградата, прозорците на хотела гледат мрачно безлюдното запустяло пространство. Един рай, изтощен, обезлюден, обезобразен...
По bTV - за крупен имотен скандал в с.Баня
По bTV - за крупен имотен скандал в с.Баня
Селяните недоволстват. Пристигат от Национална телевизия да снимат пущинака, пристигат държавни и правителствени комисии да разследват случая. Ден след това, подвиват опашка и си тръгват: „Ами той, човекът, сиреч олигарха Ковачки, той си има договор, нищо не можем да направим!“ Дали пък някой не им показа заплашително пръст, за да се измъкват така тихомълком заднешката? Щом те не могат нищо да направят, какво могат да направят селяните от град Баня, като даже кметът на община Карлово безгласно (но не съвсем безвъзмездно) подкрепя този „договор“?
Бившата спортна база  - заключена
Бившата спортна база - заключена
И всъщност защо му е на Ковачки този спортен комплекс „по договор за подръжка“ или кой знае за какво, след като го е оставил да запустее и да се руши? Ами че той, човекът, сиреч олигарха Ковачки, е материално затруднен. Той дори не плаща на работещите в неговите рудници и ТЕЦ-ове. Това ми сподели един баща, чиито синове работят там и получават през два-три месеца по стотина лева, колкото да не умрат от глад. Ами то остана да работят за този някой си Ковачки, па да вземат те да му плащат, че ги държи на работа. Май до там са я докарали. А всъщност защо му е на Ковачки този комплекс? За да го закупи за жълти стотинки като развалина и после да го продаде на някой чужденец за десетки или стотици милиони? Защо ли безпокоим този някой си Ковачки? Защо му търсим отговорност, докато други, отговорни хора и институции избягват да се навират в дейностите му, от страх, че не се знае какво може да ги сполети?
Болница за рехабилитация
Болница за рехабилитация
Днес половината от къщите в Баня пустеят. Млади хора почти няма. Учениците ходят да учат плуване в басейните на Хисаря. Българските спортисти ходят на тренировъчни лагери в Гърция и Турция. Летовниците намаляват, че там ходят преди всичко пенсионери, а те вече са на доизживяване. Дали пък и селото, т.е. градът Баня не е на доизживяване? Това, че тези минерални бани съществуват от хилядолетия, не пречи. Колко му е да ги ликвидираме за следващите тридесетина години? Имаме вече натрупан опит как да рушим вместо да създаваме.
Един възрастен дядо с плач ми сподели: „Ще си отида от тоя свят с отворени очи. От мъка за Баня няма да мога да ги затворя. Прогониха децата ми по чужбина, къщата ми пустее, селото пустее. Не турци, не гагаузи, българи смучат кръвта ни. Проклинaм ги бял ден да не видят, да няма кой сълза да отрони на гроба им." Бях потресена от толкова мъка. Ще се сбъдне ли проклятието на стария човек?
Всъщност ставаше дума за красотата на село Баня, сега град Баня Карловска община. Обръщайте глава на ляво, когато пустеещите къщи и развалини са отдясно на вас. Гледайте само красивите градини, цъфналите рози, ухаещите липи, частните хотели, потънали в цветя, радвайте се на бликащата гореща минерална вода. Тя, водата лекува много болести, освен една – безотговорността.
Права е моята приятелка, много красота има по българската земя. Ще гледам само красивото, ще пиша само за красотата на българската земя. Няма да мисля за паразитите, които смучат жизнените сокове на българския народ.
И така, град Баня, в сърцето на Розовата долина, наистина е рай.
*
Анна Цветкова
м.юни 2017, гр. Баня, Карловска община

Снимки от интернет


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement