Общество, политикаВсички автори
Канада - щастлива страна (Българи в Канада)
Канада - щастлива страна

Автор: МаГИ
Категория: Начин на живот


Канада, Торонто
Канада, Торонто
Пак Канада и пак в десятката. Този път по щастливост. Ето ги най-големите щастливци за 2018: Финландия, Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария, Холандия, КАНАДА, Нова Зеландия, Швеция и Австрия. На 18-то място е САЩ, Русия е на 59-то в класацията, a Китай на 86-то.

Mиграцията

e за първи път сред критериите. Според които се установило следното: щастието не зависи само от човека/личността му, а до голяма степен от средата на живот. Този извод е направен от отговорите на имигранти преместили се към желани дестинации. 10-те най-щастливи държави са и с най-щастливи имигранти.

Канада, на езеро Онтарио
Канада, на езеро Онтарио
Докладът, който е предоставен на ООН дни преди Световния ден на щастието на 20 март, се подготвя ежегодно в помощ на решения за устойчиво развитие. За да класират държавите, изследователите измерват щастието, като гледат шест променливи: доход, свобода, доверие, продължителност на живота, социална подкрепа и щедрост. Страните на първите места не са изненада за никой, който следи класацията oт години. Финландия се покачва на първа позиция, докато Норвегия, Дания, Исландия и Швейцария са следващите първи пет. Освен някои незначителни разбърквания (Канада минaва от 5-та на 7-ма позиция) тези страни също са били в челото и през миналите години.

Езеро Онтарио в Торонто
Езеро Онтарио в Торонто
Щастието на имигрантите

Най-удивителното откритие на доклада е забележителната свързаност между щастието на имигрантите и местните хора, казва Джон Хелиуел от университета в BC, съавтор на доклада. Въпреки че имигрантите идват от страни с много различни нива на щастие, оценките им за живота се доближават до тези на другите жители в новите им страни.
Докладът също анализира последиците от имиграцията върху щастието на една страна. И установява, че хората, които се местят в по-желателни страни, обикновено стават по-щастливи, а преместването в една по-нискоразвита страна може да потисне качеството на живот на дадено лице. Независимо от парите.

Торонто, кметството
Торонто, кметството
Парите определено са фактор за определяне на качеството на живот, но това в никакъв случай не е най-важният, според изследователите. "Страните с най-щастливи имигранти не са най-богатите страни, а са страни с по-балансиран набор от социални и институционални помощи за по-добър живот", се посочва в доклада.

САЩ

Докладът също така анализира области, които представляват опасна заплаха за качеството на живот, съсредоточавайки се конкретно върху три здравни проблема: затлъстяването, опиатите и депресията, всички проблеми, които са особено остри в САЩ. Което е довело до отстъпление на САЩ от 14-о на 18-о място. Отчита се и по-голямото неравенство в доходите, в сравнение с други богати страни. САЩ никога не са били в десятката на щастливите страни.

София, НДК
София, НДК
България

се нарежда на 100-о място сред общо 156 държави в световната класация. В сравнение с 2017 г. това си е напредък. Преди година сме били на 105-то място, а през 2016 г. на 129-то място. Гледайки обаче списъка можем да кажем - хората в Сомалия са по-щастливи от българите. Непосредствено преди България в ранглистата са подредени Камерун на 99-то място, Сомалия, Бутан, Индонезия, Виетнам и Монголия.
Определящо за позицията ни в класацията е високото ниво на корупция, както и показателите, свързани с щедростта и свободата да вземаме житейски решения. Факторът, който прави хората най-щастливи в България, е доброто социално подпомагане. Което се коментира от зевзеците, че ромската общност, ни дърпа малко напред в класацията.
Съседите ни на Балканите отчитат значително по-добри резултати в индекса на щастието. Румъния е класирана на 52-ро място, Турия на 74-то, Сърбия на 78-мо, следвана от Гърция на 79-то място. Македония ни изпреварва с 11 места - и заема 89-то място.

Доброволци, Канада
Доброволци поднасят чай в мразовит
януарски ден, Канада
Защо канадците са щастливи?

Не им ли пречи студът на щастието? Погледнете класацията, повечето първи места са заети от студените, северни страни. Изказва се мнение, че по-суровият и труден климат прави хората щедри, социални, комуникативни - за да улеснят живота си. Което пък от своя страна ги прави по-открити, готови на взаимопомощ, а това ги сближава и ощастливява. Чисто канадски изследвания за това защо канадците са между щастливите нации показват по-важните причини: здравословната среда и медицински грижи, които допринасят за физическо и ментално здраве, ниско ниво на стрес и чувство за общност. Други пък споделят - модерна нация сме, с много екстри предоставени от Природата, за които други нации не могат и да мечтаят.

15 март 2018, Канада
снимки - авторът


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement