Общество, политикаВсички автори
На диета от кленов сироп (Българи в Канада)
На диета от кленов сироп

Автор: Христо Римпопов (от ClubZ)
Категория: Канада


На всеобщият любимец, рейтингът пада
Всеобщ любимец
Бил Бър, американски комик, изказва макар и на шега хипотезата, че "количественото натрупване на въглехидрати води до качествено нарастване на нетърпимостта". Дали в тази шега има известна доза истина? Ето какви доказателства в полза за хипотезата е открил български автор публикувал статия в КлубZ. Той разглежда канадското общество - родината на кленовия сироп. Канада - казва авторът - се счита за по-толерантна, либерална и гостоприемна страна не само от Америка, ами и от много други страни по света. Дали любовта към сладкото е развила в канадците толерантност към слабите и неприемливост към несправедливостта?

Да видим каква е историята на Джъстин Трюдо и как той "нагази лука" на канадското разбиране за справедливост?

През 2013 г. Джъстин Трюдо едва на 42 години пое лидерството на Либералната партия, а на изборите през 2015 г. я превърна от трета в първа политическа сила.

При встъпването на власт той посочи 15 мъже и 15 жени за министри в кабинета си. Това решение обоснова с кратката фраза:

„Защото е 2015 г.“

Министър-председателят изпълнява съвестно ролята на „защитник на непривилегированите групи“. Често той се е изразявал в подкрепа на движението #МеТоо и „Марша на жените“.

Марш на жените  срещу Тръмп в САЩ (януари 2018)
Марш на жените срещу Тръмп в САЩ
(януари 2018)
Премиерът обяви, че ще има „нулева толерантност срещу сексуалните насилия“. И засега спазва обещанието си – министър и няколко депутати бяха изхвърлени от Либералната партия заради съменения за сексуални посегателства.

„Аз съм феминист. И се гордея, че съм феминист“, бе цитиран да казва министър-председателят.

Трюдо също положи грижи и за коренното население – създаде социални програми за развитието на по-бедните райони и също така посочи за правосъден министър представителка от местното племе къуиака (Kwiakah) – Джоуди Уилсън-Рейбоуд.

Подкрепата за Трюдо преди изборите през октомври тази година обаче намалява. Според изследване на агенцията "Ипсос пъблик афеърс" (Ipsos Public Affairs) от октомври 2018 г. Либералната партия е одобрявана от 36 процента от гласоподавателите, което е спад с 10 процента спрямо май 2016 г. Същевременно подкрепата за Консервативната партия е нараснала до 35 на сто - само три години след като бе пометена на изборите през 2015 г.

"Това, което прави предстоящите избори непредсказуеми (ще се проведат на 21 октомври 2019 г.), е фактът, че либералите изглежда не са в синхрон с това, което желае обществото", заяви директорът на агенцията Даръл Брикър.

Критиките срещу Трюдо са, че правителството отделя много време и внимание на половото неравенство и проблемите на местното население вместо за реформи на здравната система, данъчната политика и икономиката - трите сфери, които канадските граждани определят като най-значими. Цели 57 процента от населението смятат, че премиерът не е осигурил "истинската промяна", която е обещал през 2015 г.

В началото на 2019 г. избухна и първият скандал с Трюдо, който за мнозина заклети привърженици свали ореола му на „защитник на онеправданите групи“.

Скандалът, който сериозно наруши имиджа на канадския премиер, е свързан с монреалската компания „Ес Ен Си Лавалин“ (SNC Lavalin), която е обвинена в плащане на подкупи на стойност 35 милиона долара на семейството на Муамар Кадафи в Либия, като се предполага, че това се е случило в периода 2001–2011 г. В компанията работят около 50 000 души по света, от които 9000 са базирани в Канада, по данни на „Гардиън“.

Ако бъде призната за виновна, фирмата няма да може да участва в конкурси за обществени поръчки през следващите десет години. Ръководителите ѝ предложиха да платят сурова глоба, но да съхранят правото си да наддават за федерални проекти.

Трюдо заедно с неговите съветници и финансовият министър са настоявали да се изпълни молбата на компанията, тъй като хиляди канадци могат да загубят работата си. По-голямата част от Либералната партия подкрепя това решение. Затова премиерът лично и чрез своите помощници се опитва да убеди министърката на правосъдието да пощади фирмата в името на канадските работници.

Бившата правосъдна министърка Джоуди Уилсън-Рейбоулд
Бившата правосъдна министърка
Джоуди Уилсън-Рейбоулд в прегръдка
с премиера Джъстин Трюдо
Джоуди Уилсън-Рейбоулд – първата жена и представителка на коренно население, която заема този пост, отказва да се съобрази и на 14 януари Трюдо я направи министър на по-непрестижното ведомство по въпросите на ветераните. Тя смята, че е загубила работата си като правосъден министър, защото не се е поддала на „постоянния“ натиск да даде указания на главния прокурор да договори споразумение с „Ес Ен Си Лавалин“.

Трюдо многократно се опитва да опровергае обвиненията.

„Напълно не съм съгласен с описанието (на обсъждането) на бившия правосъден министър", сподели Трюдо.

Той отхвърли тезата, че Уилсън-Рейбоуд е била преместена заради нежеланието да отстъпи пред молбите на правителството. Скандалът е разкрит на 8 февруари, четири дни по-късно Уилсън-Рейбоулд си подава оставката като министър, а на 27 февруари е изслушана пред Камарата на общините, където отправя обвинението срещу премиера, че се е опитвал да ѝ окаже директен натиск или косвен чрез посредници.

Съществен проблем за министър-председателя е природата на скандала - фактите по него излизат постепенно и той не може да отшуми. Също така премиерът убеди партията си да гласува против повторното изслушване на бившата правосъдна министърка, въпреки че последната заяви, че "има какво да разкаже". От това се възползват консерваторите.

"Проблемът е във въпроса за двуличието. Този премиер се е навечерял с феминизъм. Той е феминист. Но когато нещата станат сериозни, когато жена има история, която иска да разкрие - какво става? Той гласува срещу това тя да разкрие историята си. За какъв феминист говорим? - попита консервативната депутатка. - Всяка канадска жена трябва да е възмутена от това, което се случва. Това е отвратително!"

Любопитно е мнението на професора по история на Канада и международни отношения от Университета в Торонто Робърт Ботуел.

Джъстин Трюдо със съпругата си Софи (2015)
Джъстин Трюдо със съпругата си Софи
(снимка 2015г)
„Това е псевдоскандал. Това е нищо. Как може да вършиш бизнес в Либия, без да подкупваш - зададе реторичния въпрос професорът пред Асошиейтед прес. - Според мен директорът на обществените преследвания... също е луд. Както и Уилсън-Рейболд. Тези хора са с разстроено съзнание."

"Псевдоскандал" или не - имиджът на Трюдо като "феминист" е сериозно разклатен. Няма как да разберем дали скандалът щеше да се разрази до такива мащаби, ако Уилсън-Рейбоулд не беше жена и представителка на коренното население. Този случай обаче трябва да послужи за пример на всеки отявлен критик срещу сексизма или расизма. Понякога изразените думи и добри намерения могат да бъдат използвани по-късно като барут от другата страна.

Когато изразяваш позиция против интереса на представител на "непривилегирована група", поради чувствителността на темата съществува опасността причините за критиката ти да бъдат целенасочено пропуснати и да бъдеш представен като "двуличник" или "фалшив феминист".

И от герой да се превърнеш в антигерой - покрай дружното сърбане на кленов сироп.

(Превзето от ClubZ-> http://clubz.bg/81035-dieta_ot_klenov_sirop)

Бележка на Bizimi под чертата: Едва ли има връзка между любовта към сладкото и толерантността към по-слабия. Но определено има - и то голяма зависимост между демокрацията в Канада и културата в политиката и на политиците. Това, което е в България - "всяко чудо за 3 дена" - не може да вирее в Канада. И всеки си плаща за нагазването на лука. Дори само да е настъпил крайчеца на лехата.


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement