Общество, политикаВсички автори
За имотите в Канада (Българи в Канада)
За имотите в Канада

Автор: По канадската преса
Категория: Икономика - обществоОтдавна се говори за „посегателството” на чуждестранните купувачи върху канадския пазар на недвижими имоти. Анекдотични случаи се разказват из пресата. Например, за китайски студент, купил наскоро скромно бунгало за $1мил в северната част на Торонто.
В Канада няма закон, който да забранява чуждестранна собственост върху жилищни недвижими имоти, а и сегашното консервативно правителство не планира въвеждане на подобен закон в бъдеще. Не се знае точно какъв е процента на чужденците, които имат жилища в големите градове на Канада – главно във Ванкувър и Торонто. Приблизително се посочват числата между 3.5 и 20%. Напълно възможно е и да са повече. Някои автори отбелязват, че около 40% от новите апартаменти на крайбрежната линия в Торонто и Ванкувър са празни и се предполага, че са закупени от чужденци с инвеститорска цел, т.е. очаква се цената им да се покачи още и да се продадат с печалба.


Не е малък и процента на така наречените имигранти инвеститори. До скоро, срещу $800 000 и постоянен престой в Канада за 6 месеца от няколко поредни години, се получаваше и канадско гражданство. „Инвеститорите” се ползваха с редица облегчения като например плащаха по-малки данъци. Те също могат да получат заем от канадски банки. Предимството на Канадската държава от този тип имигранти се изразява в получаването на безлихвен заем, който обаче се връщаше след 5 години. За този тип инвеститори се предполага, че купуват скъпи апартаменти с красив изглед към океана или езеро Онтарио, за които няма купувачи в Канада.


Някои ограничения бяха наложени за да не прегрее съвсем пазара на имоти. Например, чуждите купувачи бяха задължавани да платят с готови пари, не със заеми, 35% от цената на жилището. Но това не беше изобщо непреодолима пречка. Една статия в South China Morning Post посочва за намеренията на 45 000 заможни китайски имигранти, разполагащи с поне $ 12.9 милиарда, които чакат да влязат в Канада по програмата за „инвеститори имигранти”.
Тази програма вече е замразена. Икономически експерти изказват мнение, че няма голяма полза за икономиката на Канада от този тип инвеститори. И макар да се твърди, че този тип имигранти не са повлияли за драстичното увеличаване на цените на жилищата, все пак спирането на програмата е показателно. В горния сегмент, жилищата в Канада са надценени със 75%. Жилище, което наскоро е продадено за над $2мил, е повишило цената си с 36% за една година. След спирането на програмата, цените на скъпите жилища не са тръгнали надолу, но поне са спрели да се покачват стремглаво.


Има и друг момент. В печата се посочва, че много от богатите китайци, купуват жилища в Канада чрез посредници. Както и да е, цените на жилищата бяха голяма грижа на бившия финансов министър г-н Флахърти (Бог да го прости – почина наскоро). Той се грижеше добре да не се срути пазара и с икономически механизми го регулираше. Богатите инвеститори в жилищни имоти сега се насочват към Щатите, където препятствията за инвестиране са намалени. Ottawa обаче не се безпокои от това. Правителството има опит в привличане на имигранти. Посочват се редица положителни примери, на небогати имигранти, които идват в Канада по програмата за квалифицирани специалисти. Те се устанявят за постоянно заради децата си, със семействата си. И не търсят апартаменти от високия ценови сегмент с прекрасни водни изгледи, а предпочитат градовете със свободни работни места. Такива има не малко в провинциите с голям икономически растеж през последните години – Winnipeg, Saskatoon, Alberta - се посочва в пресата.

(На снимките: Цъфтяща Канада)


Preview Large Images


Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement