Общество, политика

В категорията:

За автора:


Георги Вълков е инженер по пристанищно строителство. Получил е магистърска и докторска степени в Санкт Петербург. Специализирал в Япония. Работил е последователно в БАН, държавни и частни компании в България, Украйна и Канада. Познава добре Запада (Канада) и Изтока (Русия и Украйна) и пише по въпроси, които смята, че не се познават, представят или интерпретират вярно пред общественото мнение.


Всички автори
Премеждия с БДЖ (Българи в Канада: Обичаме да пътуваме - споделени впечатления)
Премеждия с БДЖ

Автор: Георги Вълков


Български влак
Български влак
Наскоро ми се наложи да пътувам из страната малко по-често с родните железници. Откакто се помня, аз предимно с тях си и пътувам, и не предпочитам междуселищните автобуси поради ред причини. Напоследък обаче, „гафовете” на БДЖ толкова зачестиха, че могат да бъдат и тема за книга. То не бяха дерайлирали влакове, сблъсъци на прелезите с автомобили и автобуси, запалили се вагони и прочее колизии, достойни за сюжет на филмов „екшън”. Закъсненията даже не ги броим – ако на междинна гара ти кажат, че закъснението е до 15 минути, все едно са ти казали, че влакът се движи на време.

Но последните ми две пътувания бяха толкова наситени с премеждия, че се принудих да пусна жалба срещу услугите на БДЖ. Ето за какво става въпрос.

Гара Белозем
Гара Белозем
На 30 януари т.г. предприех пътуване с влак по маршрута с. Белозем – гр. Бургас с обратно връщане на следващия ден. Още с пристигането си на билетното гише на гара Белозем констатирах, че сваленото от вечерта от Интернет сайта на БДЖ разписание на влака (http://razpisanie.bdz.bg/site/search.jsp ) не е актуално – на сайта заминаването на влака беше обявено за 8:17 ч, а билетопродавачката ми каза, че това е старо разписание и влакът би трябвало да тръгне от Белозем около осем без десет. За мой късмет, бях пристигнал малко по-рано, а и влакът закъсняваше (както обикновено!) и не бях го изпуснал. Eдно евентуално изтърване на този влак би ми провалило важна работна среща, предварително фиксирана за петъчния следобед в Бургас.

Новите спални вагони - внос от Турция
Новите спални вагони - внос от Турция
Втората неприятна констатация беше невъзможността на компютъра на гаровото гише да издава билети „първа класа” при маршрути с прехвърляне от бърз влак на пътнически, както в моя случай. Действащият софтуер просто не предвиждаше подобна опция и продавачката, след десетина минути проби и грешки, най-после успя да издаде два отделни билета за едно пътуване (!) вместо един общ. Тези героични, но продължителни усилия на служителката едва не доведоха до повторно изпускане на влака, който вече пристигаше на гарата в момента, в който аз успях да си получа билетите и рестото и да се кача на влака с 2 минутен престой.

Третият сюрприз беше вече във влака, когато кондукторът установи, че продавачката е пропуснала да ми издаде „запазено място” (това е нова разпоредба за задължително запазено място, влязла в сила преди около месец). Билет за такова запазено място ми издаде самият кондуктор, но вече на сума 3 /три/ лева вместо гаровите 50 стотинки, защото издаването на билет във влака, а не на гарово гише, приравнява пасажера като нарушител, дори и когато вината е на гаровата продавачка, както в моя случай. Идва ми малко в повече, защото това е вече втори случай в течение на месец и половина, когато кондуктор ме „глобява” по този начин за пропуски на БДЖ системата за продажба на билети!

Спалните вагони - изглед отвътре
Спалните вагони - изглед отвътре
След пристигането на гара Карнобат, където трябваше да сменя влака, се оказа, че такъв влак въобще не се предвижда – нито пътнически, нито никакъв, а вместо това пътниците се извозват с автобуси поради ремонт на ж.п. линията в този участък. В крайна сметка, след двучасов престой в Карнобат, автобус на БДЖ все пак ни достави в Бургас.

Връщането от Бургас до Белозем на следващия ден, беше не по-малко „вълнуващо”. Оказа се, че има ремонт на ж.п. линията между гарите с. Калитиново и с. Калояновец и в този участък пасажерите ще бъдат превозвани с автобус (отново!). Естествено, за никаква „първа класа” не може и да става дума в раздрънканото минибусче, наето за целта.

Спалните турски вагони - 11 или 30 на<br />брой - информацията е противоречива
Спалните турски вагони - 11 или 30 на
брой - информацията е противоречива
Освен гореизброените перипетии, липсваше и вода в тоалетните на „първа класа”, което пък бе предпоставка за отвратителния вид на тоалетната чиния в единия влак. Като добавим към това и неотопляемия вагон в „първа класа” по маршрута с. Калояновец – с. Белозем, дискомфортът вече става пълен! А цялото това пренеприятно пътуване се осъществи с неимоверно забавяне и в двете посоки, което, практически, прави влака от бърз на пътнически. Защо тогава билетът се таксува като бърз?

И за финал още една изненада из родните ни железници. Жалбата ми беше в процес на изготвяне, когато ми се наложи друго пътуване по маршрута Белозем – София на 2 февруари т.г. с бърз директен влак. Там имаше друг сюрприз – във влаковата композиция се оказаха два вагона „първа класа”, но в действителност само един от тях имаше този статут, вторият беше просто прикачен от друга композиция поради недостиг на вагони. Т.е., в единия от двата външно „първокласни” вагони пътуваха всички пасажери с билети за „втора класа”. За мой „мал шанс”, аз се качих именно в него (истинският „първокласен” се оказа по-далеч в композицията). Понеже бях с доста багаж, когато разбрах „уловката” на БДЖ, нямах вече нито желание, нито си струваше по време да се премествам и си допътувах до София с билет „първа класа” във вагон „втора класа”. Искам да добавя, че това вече ми се беше случвало с любимите БДЖ преди половин година – прикачват се вагони „първа класа” със статут „втора” - и не се означават по никакъв начин, поради което пътници, заплатили за „екстрата”, реално не я получават.

От някогашния влак-змия Плевен -<br />
Варна сега е останало едно гущерче от два претъпкани вагона. И пак се твърди, че БДЖ не е печеливш.
Малко на брой и претъпкани вагони. Да
се чудиш, дали БДЖ не е печеливш,
или го правят такъв
Вместо послеслов ще ви информирам, че така и не намерих адрес за жалби на пътниците на сайта на БДЖ, и въобще в Интернет (опитах неуспешно да открия такъв чрез Google.bg), след което реших да отпратя жалбата директно до Комисията за Защита на потребителя. С искания, БДЖ да ми върне неправомерната глоба за запазено място. Плюс разликата в цената на билетите между първа и втора класа поради несъответствие на качеството на обслужване на обявената класа. Отделно, разликата между бърз и пътнически влак по маршрута Белозем – Бургас и обратно, за който бях платил цена на бърз влак, а на практика пътувахме със скоростта на пътнически влак (поради многото забавяния и прехвърляния). Допълнително, неустойка за претърпените неудобства от гореизложените пътувания, които вече стават лоша практика в БДЖ.

И това мое злополучно пътуване, се счита за обичайно явление в родината ни. И рядко някой като мен тръгва да се жалва. Камо ли да се съди. И родните железници се развяват на воля и извозват в прекия и подигравателен смисъл всички пътници. Нуждаят се нашите железници от някой, който да ги „реформира”, не ликвидира. В момента обаче са май в ликвидация. И не бива никой да се учудва, че са на това дередже. Срещу такова обслужване, хората пътуват все по-рядко с влаковете, и то от немай къде...

(снимки от интернет)


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement