Общество, политикаВсички автори
Канадската икономика не е само петрол (Българи в Канада)
Канадската икономика не е само петрол

Автор: сп. Икономист


Алберта - символ на канадската петролна индустрия
Алберта - символ на канадската
петролна индустрия
“Петролната промишленост далеч не е цялата канадска икономика”, обяви премиерът Стивън Харпър в началото на 2015г. Това не е смайващо изявление. На добива на суров петрол се пада едва 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Канада. Изненадата е, че Харпър е почувствал, че трябва да обяви очевидното. В икономика, доминирана от услугите, канадският премиер и неговата Консервативна партия се представят като защитници на петролната промишленост, чийто център е провинция Алберта.
Харпър изтегли Канада от Протокола от Киото за климатичните промени и поддържа петролопровода Keystone XL, който ще транспортира петрол от катранени пясъци до рафинерии в южната част на САЩ. Канадският премиер сравни разработването на катранените пясъци в Алберта с построяването на Великата китайска стена. Канада, петият производител на петрол в света (на който се падат 14% от износа на страната), е “изгряваща енергийна суперсила”, обяви Харпър.

Цената на катранените пясъци
Цената на катранените пясъци
Спадът на цените на петрола (с над 50% от юни миналата година) обаче нанесе удар на тази схема. Той премести двигателите на икономическия растеж от Западна Канада към централните провинции Онтарио и Квебек, които са се съсредоточили върху услугите и промишленото производство. Слабостта на енергийния сектор предизвика изненадващо понижаване на лихвените проценти от канадската централна банка на 21 януари.

Канада едва ли е Венецуела, и икономиката ѝ не е зависима от петрола в такава степен. Централната банка на Канада прогнозира растеж от 2,1% през тази и 2,4% през следващата година. Това е скромно равнище, но не е по-лошо от средното ниво от 2,1% през последните две години.

Алберта - Национален парк Jasper
Алберта - Национален парк Jasper
Безработицата от 6,7% е сравнително ниска. Рязкото поевтиняване на енергията ще даде тласък на някои райони в страната, а в същото време - ще причини спад в други. Богатата на петрол провинция Алберта, чиято икономика растеше през последните 20 години с по-бързи темпове от останалата част на Канада, ще влезе в рецесия тази година, прогнозира мозъчният тръст Conference Board of Canada.
Оттук дойде и решението на централната банка да понижи водещата си лихва с 0,25% от 1% - равнището, на което тя бе от септември 2010 година. Това хвърли в недоумение финансовите пазари.

Mонреал - символ на самолетната промишленост в Канада
Mонреал - символ на самолетната
промишленост в Канада
Основната инфлация е 2,2% - напълно в целевия обсег на Bank of Canada. Възможно е по-ниските лихви да насърчат потребителите, които вече са натоварени с рекордно количество дългове, да вземат още повече кредити. Управителят на централната банка Стивън Полоз призна този риск, но изложи аргумента, че той си заслужава заради рецесията на петролната промишленост. Полоз се опасява, че загубата на работни места, инвестиции и приходи от износ от енергийния сектор в крайна сметка ще се разпространи в други икономически отрасли. Понижаването на водещата лихва, каза той, е своеобразна политика на застраховане.

Торонто - финансовата столица на Канада
Торонто - финансовата столица на Канада
Онтарио и Квебек, на които се пада повече от половината от БВП на Канада, имат по-малко причини за безпокойство. В двете провинции се намират големи промишлени производства, например на автомобили и самолети, които отдавна се оплакват, че поскъпване на канадския долар, подхранвано от петрола, вреди на конкурентоспособността им.
Националната валута поевтиня с 15% спрямо щатския долар от юни, подпомагайки по този начин износа, и може да отслабне още повече заради по-ниските лихви. Силният икономически растеж в САЩ, които са най-големият търговски партньор на Канада, предвещава добри дни за производителите.
Онтарио е предопределена да измести тази година Алберта като лидер по растеж сред канадските провинции.

Ванкувър - богат и красив - зелената столица на Канада
Ванкувър - богат и красив - зелената
столица на Канада
С оглед на предстоящите парламентарни избори, консервативният премиер Стивън Харпър, припомня непрекъснато на избирателите, че Канада е излязла по-бързо в сравнение с други членки на клуба на големите икономики Г-7 от финансовата криза през 2008 година, като банковата й система е останала незасегната.
Правителството обеща да понижи множество данъци, но прибързано ги въведе в края на миналата година. Харпър е изкусен политически боец. Напълно възможно е той да намери начин да обърне смяната в двигателите на растеж (от суровия петрол към другите промишлености и услугите) в своя полза. Неговото изявление, че канадската икономика не е само енергия, цели това. Сега той трябва да убеди канадците, че заслугата за това е на консерваторите.


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement