Общество, политикаВсички автори
Бъдещето на България: Градеж? (Българи в Канада)
Бъдещето на България: Градеж?

От българската преса


Детска книжка
Детска книжка
През 2016 се разпадна мощната коалицията на „тримата шишковци". Това каза по време на „Годината" на Дарик председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.
„През последните години, включително по време на кабинета на Пламен Орешарски, реалната власт в България се държи от Цацаров, Пеевски и Борисов. Това е, което свърши през 2016 година и това е голямата промяна през 2017 година. В България се разпадна тази дебелашка коалиция, която беше изключително мощна", обясни Кънев.

По думите му Цацаров е сравнително нова фигура, но той е проява на най-старото явление - на комунистическата прокуратура в България, покровител на мафията през целия преход, а и през късните години на соца. „Нищо ново няма под слънцето. По същия начин, понеже са крали и са изнасяли държавата през 85-та, по същия начин го правят и през 2015-а година. Както по същия начин тогава, за да крадат насаждаха омраза между българи и настройваха българин срещу българина на етнически и верски принцип, по същия начин го правят и през 2015 година пак, за да крадат едни и същи свине. Трябва да сме наясно с това нещо. Този перверзен съюз, в който уж проевропейското дясно крепеше на Пеевски и на Цацаров далаверите и схемите, рухна на изборите. Големият въпрос през 2017 година ще бъде дали това ще ни доведе до разруха или за първи път от десетилетия към здрав градеж, защото тази промяна може да стане и за лошо, ако тя отключи разрушителната стихия на обществото, ако тя отключи всичко лошо, което имаме в душите си - просто да рушим и да наказваме. Това е нещото, което трябва да спрем", подчерта Кънев.

Радан Кънев - български политик
Радан Кънев - български политик

Ако Реформаторският блок предложи правителство, неговият съпредседател, какъвто все още е Радан Кънев, ще гласува против него в Народното събрание, подчерта самият той в ефира на Дарик: „И да се сформира някаква пародия на правителство, то няма да е правителство. България беше въвлечена от Бойко Борисов в политическа криза и от нея с трикове няма да се излезе".
По думите му при подобно развитие той със сигурност вече няма да бъде не просто съпредседател, но и член на парламентарна група, която предлага трикаджийски кабинет.
„В цялата тази въртележка на политически позиции и политически морали, която наблюдаваме, ДСБ е абсолютно стабилна от първия момент и ще остане стабилна до последния. В този парламент няма да подкрепяме никакво управление. Кънев вижда "дребнотемие" в рулетката с мандатите, въпросът бил кога ще са изборите.
„Правителство, родено от тази ситуация, от страховете на ГЕРБ, че няма да спечелят изборите, които самите предизвикват или на някои колеги, че няма да влязат в следващия парламент, такова правителство не може да има силата да променя България. Имаме нужда от сила, енергия, смелост от битка в българската политика. На спасителна лодка морски бой не се води", подчерта Кънев.

Според председателя на ДСБ 100-процентова отговорност на Борисов е и оставката му, и плановете му за ново правителство: „Ако има правителство, ще сме против. Искаме избори в края на март или началото на април".
Ако има предсрочните избори, ДСБ ще се явят или самостоятелно, или като коалиция, каза Радан Кънев. „За мен е важното, че и в двата случая нещата няма да изглеждат различно. И в двата случая в нашите листи водещите места ще имат хора, които са известни с гражданската си позиция, а не с партийната си кариера. Хора, които през годините са доказали независимостта си, които са доказали способността си да казват не на „тримата шишковци", които управляват българската политика".

Думата на 2017 година е градеж, но с въпросителна, заяви Кънев. „Много ми се иска да е година на градеж и за България, и за целия западен свят".Пълен запис на изказването на Радан Кънев - председател на партия ДСБ, съпредседател на парламентарната група на РБ
Дарик радиоCopyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement