СподеленоВсички автори
Спортът като пропаганда, икономика и национална гордост (Българите в Канада)
Спортът като пропаганда, икономика и национална гордост

Автор: По канадската преса


Сестрите Justine и Chloe Dufour-Lapointe
Сестрите Justine и Chloe Dufour-Lapointe
Oлимпийските игри приключиха. Сигурно ви е направило впечатление в канадското участие „гъстото” присъствие на спортистите от Квебек и тяхното отлично представяне. И ухажването им от цялата канадска преса, което те напълно заслужиха.
Това на национално ниво. На провинционално обаче, премиер-министърката на Quebec – сепаратистката Pauline Marois, се опита да извлече политически капитал дори от славния златен медал на канадския олимпийски хокеен отбор. Вместо да празнува успеха на Канада и да насърчи положителни емоции, Marois умишлено пренебрегна аспекта „Канада” на канадския отбор и забеляза само успеха на четирима франкофонски играчи в неназован тим. Marois каза в изявление, че е "щастлива да поздрави мъжкия хокеен отбор за този златен медал." Тя продължи да откроява четирима играчи - Marc-Édouard Vlasic, Patrice Bergeron, Roberto Luongo (ирландо-италианец) и Martin St. Louis, за тяхната игра. "Този медал е радост за многобройните им фенове", коментира в заключение.

Сестрите Justine и Chloe Dufour-Lapointe
Сестрите Justine и Chloe Dufour-Lapointe
Добре дошли в Квебек, където провинциалният премиер ще се старае да пренебрегва Канада, тъй като предстоят избори, които ще се водят на плоскостта „културни различия”. Това не е първият път тази година, в която Олимпиадата е във фокуса на напрежението Канада - Квебек. Големи дебати се завихриха около успеха на квебекските атлети в сравнение с останала Канада. Толкова много, че скиорът Alexandre Bilodeau (роден в Монреал) е бил запитан за това от британски журналист, след като спечели златен олимпийски медал – втори след Ванкувър. (Той ловко е заобиколил въпроса.)

Pierre Duchesne - лейтенант губернаторът на Quebec, допълнително подбуди дебата, когато качи в tweeter една снимка на олимпийските медалистки - сестрите Justine and Chloe Dufour-Lapointe. Снимката е видоизменена с фотошоп, на която червенят канадски кленов лист – символ на знамето на Канада, е преобразен в провинциалната алтернатива - синя перуника. По-късно Duchesne каза, че грешката не е умишлена. Но Marois коментира, че Duchesne е пряк и целенасочен в това, което казва. И в това, което не казва.

Злато за канадците хокеисти
Злато за канадците хокеисти
Gerard Deltell, лидер на месната опозиционна партия, заяви на пресконференция, че тeзи случка е низка и отвратителна. "Аз не съм горд с това. Г-жа Marois е решила да действа като лидер péquiste и сепаратист, а не като лидер на всички квебекари. Когато сте министър-председател, вие сте премиер на всички в Квебек, федералисти или суверенисти. И вие трябва да уважавате всички хора, не само тези, които са гласували за вас – казва той.

Но ... не е за учудване. Управляващата “Parti Québécois”, е пред очаквано разпускане на парламента и стартиране на избори, които ще води до голяма степен на гърба на противоречива политика за забрана на религиозните символи на обществени места. Сепаратистите също обещават да се справят с пълзящото двуезичие, ако те образуват мнозинство в следващите избори, слагайки край на такива общи практики, като поздрава "Bonjour - Hi." Postmedia News съобщава, че Diane De Courcy - министърката, отговаряща за френския език в Квебек, е заявила наскоро, че правителство на мнозинството, отново ще предложи законопроект за засилване на френския език в провинцията.

Отборът по фигурно пързаляне - сребро
Отборът по фигурно пързаляне - сребро
Никаква изненада, че Квебек се разглежда като негостоприемен най-малко от половината си англоговоряща общност. В едно скорошно проучване на CBC News, половината от англо-фонското и друго-фонското население на Квебек казва, че сериозно са обмисляли напускане на провинцията през изминалата година. Само 10 на сто от франкофоните са отговорили по подобен начин.

Брилянтен изход - в стил Макиавели. Започнете битки, които правят дълбоки, културни пропасти. Направете живота непоносим за групите, които не харесвате и чакайте достатъчно от тях да напуснат, толкова, че балансът на силите да се смени. Измийте, изплакнете и повторете . По този начин, сепаратизмът се превръща в самоизпълняващо се пророчество.

Злато за канадките хокеистки
Злато за канадките хокеистки
Извън политиката, статистиката от спорта казва: На Олимпиадата във Ванкувър 2010, 8 от 15 медала в индивидуалните дисциплини са на спортисти от Квебек. В Сочи – 13 медала от 18 дисциплини, в които има канадско участие.
Очевидният въпрос е ЗАЩО? Певецът-поет Gilles Vigneault дава едната част от отговора на въпроса в популярната си песен Mon pays c’est l’hiver (Моята страна е Зима). Отговорът има още лица и те се виждат в:
1. Географията на Квебек. Повечето от населението на Квебек не е по-далеч от един час път с кола от планините - изобилстващи с гори, с дебела снежна покривка и зимни пътеки. Ниските планини с „кофти терени” отговарят чудесно на условията за mogul свободен стил. Почти във всеки ски център има mogul писти. Налице е също и много инфраструктура; Quebec City има овална писта за бързо пързаляне и рампа на езерото, която позволява на скиорите да практикуват акробатика през лятото.

Alexandre Bilodeau, Mikaël Kingsbury
Mikaël Kingsbury, Alexandre Bilodeau
2. Богатото финансиране на атлетите, които съставиха 40% от канадската делегация в Сочи. През 2012-2013г провинцията е наляла в регионалния аматьорски спорт $2.6-милиона. (сравнете с Алберта - $159,000.) Сравнително евтин начин на живот, $6,000 tax credits на атлет и много добре обезпечена спортна дейност със специалисти – диетолози, физеотерапевти и спортни психолози – обучавани в 10-те университета. Настоящата реколта от спортисти, дължи също много и на парите, похарчени в навечерието на Ванкувър 2010.
3. Във вдъхновението, което получават децата и младото поколение, виждайки пред себе си успехите на световните шампиони. За Квебек важи правилото, че младите се отдават всецяло на спорта, докато в останалата част на Канада – това е само спорадично занимание. Говори се за квебекски модел в канадския спорт: “Удивително е колко много треньори и атлети произвежда Квебек и колко много треньори работят извън Квебек – казва Bilodeau. - А това инспирира останалите и се получава като снежна топка. Подобно на икономиката. Когато икономиката напредва – всички напредват. Така е и в спорта.”

Alexandre Bilodeau с брат си Frederic - ликуват
Alexandre Bilodeau с брат си Frederic -
ликуват
Каквото и да си говорят политиците, квебекските атлети са част от Канада. Имат добър английски (за разлика от Pauline Marois). Justine Dufour-Lapointe постави ръката на сърцето си когато слушаше канадския химн по нейна заслуга, с което попари ентусиазма на суверенистите.
Когато репортер от Англия посочи, че ако Квебек беше самостоятелна държава – щеше да бъде втора по медали – Bilodeau, носителят на втора олимпийска титла по mogul ски заобиколи темата: Ние се гордеем, че сме кебекари (сочейки Mikaël Kingsbury). Но ние сме много горди, че сме канадци .... да, ние направихме чудесни неща в Квебек, но това всъщност са добри неща за Канада.

“Две седмици на всеки две години, аз се чувствам канадец” написа в tweeter-а си знаменития суверенист Guy A. Lepage.
“Всеки път когато получаваме медал, ние всички ставаме канадци, което в моя случай е много сериозно нещо,” каза г-н Pierre Curzi (актьор и политик от Parti Québécois) по време на предаването си по 98,5 FM. “Това е спортът. Бяхме обхванати от красотата на състезанието, емоциите, и става въпрос за национален сантимент във всеки от нас.”

По канадската преса


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement